NAUČNI PREOKRET: Dinosauruse nije ubio asteroid već vulkan veličine Evrope?

Posle desetina hiljada godina izlivanja lave sa platoa Dekan, vulkanske regije u Indiji, količina sumpora i ugljen-dioksida u vazduhu postala je toksična, što je uzrokovalo masovno globalno zagrevanje, zagađenje okeana i masovno izumiranje životinjskih vrsta

Dokazi prikupljeni tokom najnovijeg istraživanja pokazuju da su za izumiranje dinosaurusa krivi vulkani, a ne asteroid, kako se do sada verovalo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Posle desetina hiljada godina izlivanja lave sa platoa Dekan, vulkanske regije u Indiji, količina sumpora i ugljen-dioksida u vazduhu postala je toksična, što je uzrokovalo masovno globalno zagrevanje, zagađenje okeana i masovno izumiranje životinjskih vrsta.

Dokazi su predstavljeni na godišnjem okupljanju Američke geofizičke unije tokom velike debate o tome da li su vulkani ili asteroid ubili dinosauruse pre 65 miliona godina.

- Naše nove informacije zahtevaju ponovno utvrđivanje o tome šta je zaista uzrokovalo to masovno izumiranje - rekla je Gerta Keler, geolog sa Univerziteta Prinston.