Prošetajte nacističkim Berlinom u boji (FOTO)

Navikli na crno-bele slike iz tog perioda, imamo običaj da na ceo taj period istorije našeg lepog kontinenta gledamo kao na epohu mržnje, patnje i krvi. Pred vama su fotografije koje dokazuju nešto potpuno drugačije

Početkom tekuće godine, tačnije 30. januara, navršilo se tačno 80 godina od kako je Adolf Hitler na čelu Nacional-socijalističke radničke partije Nemačke došao na vlast u sada najmoćnijoj zemlji Evrope, a tada države koja je grcala u dugovima, poražena i ponižena, sa rekordnom nezaposlenošću i inflacijom.

Navikli na crno-bele slike iz tog perioda, imamo običaj da na ceo taj period istorije našeg lepog kontinenta gledamo kao na epohu mržnje, patnje i krvi.

Nije bilo tako: barem ne neprestano i isključivo.

Nebo je i tada bilo plavo, trava zelena, a ljudi nasmejani. Odlazili su na bazene i kupališta. Svet se okretao oko Sunca i bio dosta sličan ovome u kome živimo sada.

Kada se sve izvaga, ni Nemačka 1937. godine  na koju danas gledamo potpuno drugačijim očima od ondašnjih "dojčerskih" savremenika − nije bila potpuno siva, tamna i mračna, kakvom je inače zamišljamo.

Stoga je uvek zanimljivo obojiti prošlost o kojoj − na koncu, kada se sve sabere − znamo izuzetno malo, i to uglavnom o stvarima koje se ne tiču običnog čoveka.

Pogledajte foto-galeriju:

(M. B.)