ZMIJOGLAVA RIBA: Preti da uništi američku prirodu! (VIDEO)

Dugačke su oko 90 cm, imaju ogromne čeljusti pune zuba i mogu danima preživeti bez vode, tako što se obmotaju u sluz koju luče. Poslastica su u Aziji, ali sve više i među američkim kuvarima

Neverovatno snažna, gladna i može da preživi na suvom! Severna zmijoglava riba u američkim vodama viđena je kao nezaustavljiva pošast, i izbija na loš glas.

Za sada, izašle su na površinu vode od Masačusetsa do Kalifornije, i od menhetenskog Central parka do potoka Arkanzasa. Najveće jato je u okolini Čispik Beja, a zvaničnici u Merilendu i Virdžiniji su pokušali na različite načine da ih spreče da poremete osetljivu zalivsku eko-ravnotežu.

Opasnost od zmijoglavih riba, za koje se veruje da se mreste u više navrata tokom godine, za razliku od ostalih vrsta koje to čine jednom godišnje, jeste to što mogu da isteraju izdržljivije i poželjnije vrste.

Poreklom iz kineske rek Jangce, ove "frankeštajn ribe" dospele su u američke medije 2002. kada je rastuća populacija pronađena u Merilend jezeru pored Vašingtona.

Ova vrsta može da "hoda" po kopnu, da zbriše domaće vrste i nema prirodnih neprijatelja.

Mnogo drugih riba koje su poreklom sa drugih kontinenata se namnožilo u SAD, ali malo je rivala zmijoglave ribe.  Dugačke su oko 90 cm, imaju ogromne čeljusti pune zuba i mogu danima preživeti bez vode, tako što se obmotaju u sluz koju luče. Poslastica su u Aziji, ali sve više i među američkim kuvarima.

Populacija zmijoglave ribe porasla je od 2004. godine, a pecanje kao cenjeni regionalni sport donosi 622 miliona dolara godišnje Virdžiniji i obuhvata više od 5.500 radnih mesta u zemlji.

(Telegraf.rs)