IZUMI KOJI SU DONELI MILIONE: Kako su nastali kornfleks, frizbi, hanzaplast... (FOTO)

Postoje stvari bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svet oko nas, a koje su potpuno slučajno smišljene, njihovi tvorci nisu ni pomišljali da će im najprostija ideja doneti milione

Mnoge stvari koje koje svakodnevno koriste milioni ljudi širom sveta nastale su sasvim slučajno. Njihovi tvorci imali su dobru, jednostavnu ideju, ali nisu ni sanjali da će postati milijarderi.

Frizbi je izumeo Volter Federik Morison pre 65 godina. U slobodno vreme se sa svojom devojkom dobacivao poklopcem kutije za kokice i taj leteći "tanjir" nazvao je "flajing-soser", a kasnije "Pluto Plater". Deset godina kasnije ideju je otkupio Vam-O i pustio u prodaju kao "frizbi". Na ime autorskih prava, tvorcu je na račun leglo pola miliona dolara 1970. Samo prošle godine širom sveta je prodato 300 miliona frizbija.

Igračka Slinki je izum koji je njenom tvorcu doneo slavu i 250 miliona prodatih primeraka. Prvi je prodat pred sam kraj Drugog svetskog rata. Dok je radio ne popravci aviona, inženjer Ričard Džejms ispustio je iz ruku oprugu koja je odskočila od zemlje. Bilo mu je zabavno da posmatra kako se odbija i vraća, tako je nastala jedna od najprodavanijih igračaka svih vremena.

(M. R.)