POSLE 39.000 godina: Pronađen mamut s očuvanim krznom! (VIDEO)

Zahvaljujući ledu u kojem je bio zarobljen, mamut je izuzetno očuvan, a naučnici će čak moći da izvade krv što bi im pružilo čak i mogućnost da kloniraju Vunenog mamuta

Na neke stvari vredi čekati, pa makar to čekanje trajalo 39.000 godina, a upravo je to slučaj sa Vunenim mamutom čiji su smrznuti ostaci otkriveni u Rusiji, na Novosibirskim ostrvima. Zahvaljujući ledu u kojem je bio zarobljen, mamut je izuzetno očuvan, a naučnici će čak moći da izvade krv što bi im pružilo čak i mogućnost da kloniraju Vunenog mamuta.

Semjon Grigorev iz Muzeja Mamuta u Jakutsku kaže da veruje da je ova životinja, koja je dobila ime Juka, imala dve i po godine kada je umrla.

- Niko nikada nije video kako izgleda krv mamuta, njegov donji deo tela, donju vilicu, jezik, tkiva u ovakvom stanju. Na ovom primerku su ti delovi jako dobo očuvani. Pretpostavljamo da je mamut pao u vodu ili se zarobio u močvari, ali da nije uspeo da ispliva ili se oslobodi i da je zbog toga umro - kaže Grigorev, koji je dodao da je telo ove životinje čuvano u ledu zbog čega je odolelo zubu vremena i raznim predatorima.

(Telegraf.rs / Izvor: mirror.co.uk)