Ruski tajkun otvorio muzej Faberžeovih jaja

Viktor Vekselberg otvorio je u Sankt Petersburgu izložbu na kojoj je izloženo devet uskršnjih jaja koje je za carsku porodicu Romanov izradio čuveni ruski juvelir Petar Karl Faberže

Ruski naftaški tajkun Viktor Vekselberg otvorio je u Sankt Peterburgu muzej sa kolekcijom Faberžeovih uskršnjih jaja koja je nekada pripadala ruskim carevima, a koju je on 2004. godine otkupio od američkog magnata Malkolma Forbsa.

U novom muzeju, smeštenom u palati Šuvalov, u samom centru grada, izloženo je devet uskršnjih jaja koje je za carsku porodicu Romanov izradio čuveni ruski juvelir Petar Karl Faberže, kao i na hiljade drugih draguljarskih predmeta, od ikona do kutija za cigare.

Među izloženim jajima, napravljenim od skupocenih metala i ukrašenim dragim kamenjem, nalazi se i jedno koje je poslednji ruski car Nikolaj II poklonio svojoj majci Mariji Fjodorovnoj, a koje za dekoraciju ima njegov portret i portret njegovog naslednika, Alekseja.

Vekselbergova kolekcija, koja važi za jednu od najvrednijih na svetu, procenjuje se na 90 miliona dolara. Jedino Muzej u Kremlju ima veći broj Faberžeovih jaja - deset, nego ruski milijarder. Kako prenosi AFP, muzej u Sankt Peterburgu će biti otvoren za javnost u decembru.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)