NAUČNO DOKAZANO: Zemlje u kojima se više jede čokolada imaju više Nobelovaca! (VIDEO)

Šveđani i Švajcarci, Danci, Austrijanci i Norvežani ubedljivo najviše konzumiraju čokoladu, pa ne čudi što imaju i najviše Nobelovaca. Negde na sredini našli su se Britanci, Irci, Nemci, Amerikanci, dok se na samom dnu liste nalaze Kinezi, Japanci i Brazilci

Eminentni svetski istraživači i naučnici objavili su u jednom od najcenjenijih svetskih naučnih časopisa "The New England Journal of Medicine" neverovatan podatak prema kojem je konzumiranje čokolade po glavi stanovnika u direktnoj vezi s brojem Nobelovaca u jednoj zemlji!

Prema njihovom istraživanju sprovedenom na uzorku od 10 miliona stanovnika u 23 zemlje, Šveđani i Švajcarci, Danci, Austrijanci i Norvežani ubedljivo najviše konzumiraju čokoladu, te ne čudi što imaju i najviše Nobelovaca. Prema izloženim rezultatima, negde na sredini našli su se Nemci, Britanci, Irci, Nemci, Amerikanci, dok se na samom dnu liste nalaze Kinezi, Japanci i Brazilci.

Istraživanje je neophodno obnavljati svake godine, jer prema rečima autora zavisi od promenljivih kategorija, a čitav proces istraživanja naučnici su započeli od pretpostavke da je hrana bogata flavonoidima (prirodnim jedinjenjima koja imaju učinak sličan antioksidansima, odnosno, jačaju imunitet) idealna za stimulaciju moždanih aktivnosti i poboljšavanje pamćenja.

Ovim tvrdnjama u prilog ide i činjenica da podklasa flavonoida, takozvani flavanoli -  antioksidanti koji se nalaze u kakau, zelenom čaju i crnom vinu, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju funkcije mozga kod starijih osoba.

- Budući da čokolada teorijski poboljšava moždane funkcije pojedinaca, upitao sam se da li postoji veza između konzumiranja kakaa u jednoj zemlji i mentalnog kapaciteta njenih stanovnika - izjavio je dr Franc Meserli s njujorškog Kolumbija univerziteta dodajući da je na osnovu podataka koje je otkrio došao do zanimljivosti prema kojoj bi Švedska s 6,4 kilograma konzumirane čokolade godišnje trebalo da ima oko 14-ak nobelovaca, a ima ih više nego dvostruko - 32!

On je detaljnim analizama napravio i jednu krajnje interesantnu računicu prema kojoj bi oko 0,4 kilograma čokolade po glavi stanovnika godišnje trebalo da se konzumira da bi se u toj sredini povećao broj Nobelovaca.

Za sada se samo jedan Nobelovac izjasnio kako mu je odista konzumiranje čokolade pomoglo da dobije ovu prestižnu nagradu.

- Istina je da sam zahvaljujući konzumiranju crne čokolade dobio Nobelovu nagradu. A, iz ličnog iskustva mogu da potvrdim i da upotreba bele čokolade zaglupljuje čoveka - izjavio je pola u šali, pola u zbilji američki fizičar Erik Kornel nagrađen Nobelovom nagradom 2011. godine.

(K. V.)