Zabranjeno je da pilot i kopilot jedu istu hranu pre leta. Evo zbog čega!

Ova praksa nije propisana zakonom, ali je po pravilu donose same avionske kompanije kako bi bolje zaštitile svoje putnike

Jedno od pravila avio-kompanija koje se sve češće primenjuje jeste da pilot i kopilot ne smeju da konzumiraju istu hranu pre leta. Sigurnost putnika u avionima gotovo je u potpunosti u rukama osoblja tako da piloti na komercijalnim letovima moraju da poštuju određene stvari, ali na mnoge ne mogu da utiču.

Evo zašto morate da napišete svoje ime naopačke u avionu ako se plašite letenja (VIDEO)

Piloti najčešće mogu da biraju i kopilota s kojim žele da lete. Ipak, neka pravila se nikako ne smeju prekršiti, a jedno od njih govori kako pilot i kopilot pre leta ne smeju da jedu istu hranu. Iako ovo pravilo može da deluje čudno, postoje dobri razlozi zašto ga treba poštovati. Naravno, reč je o bezbednosti putnika.

Ako nešto pođe naopako sa obrokom jednog pilota, eventualno dođe do trovanja hranom, drugi pilot neće doživeti isto i moći će da preuzme upravljanje avionom, piše Punkufer.hr.

Ova praksa nije propisana zakonom, ali je po pravilu donose same avionske kompanije kako bi bolje zaštitile svoje putnike. Pilotima se savetuje da izbegavaju određenu hranu pre leta, kao što je sirova riba ili druge namirnice koje bi mogle da izazovu trovanje hranom ili druge neprijatnosti.

Trovanje hranom na letovima predstavlja retkost, ali zabeleženi su neki slučajevi. Najpoznatiji je onaj iz 1982. kad se pokvarenim pudingom otrovalo čak deset članova posade uključujući pilota i kopilota, a da stvar bude gora, reč je o prekookeanskom letu Njujork-Lisabon.

Ipak, piloti su i tad uspeli da ostanu prisebni i vrate se u Boston, a ako se uzme u obzir današnja praksa konzumiranja hrane pre leta, gotovo je nemoguće da se oba pilota otruju hranom.

(Telegraf.rs)