Neverovatan poduhvat: NASA ponovo uključila motore Voyagera - najdaljeg objekta u svemiru koji je stvorio čovek

- Zahvaljujući ovom podvigu "Voyageru 1 će se produžiti život za dve do tri godine - istakla je Suzan Dod, vođa projekta NASA-e

Nakon 37 godina mirovanja u svemiru, četiri generatora sonde Voyager 1, najdaljeg objekta koji je stvorio čovek, ponovo su uključena, saopštila je NASA.

Novo istraživanje NASA: Na Marsu ipak nema vode, u pitanju je nešto sasvim drugačije!

- Zahvaljujući ovom podvigu "Voyageru 1 će se produžiti život za dve do tri godine - istakla je Suzan Dod, vođa projekta NASA-e.

Pomoću tih potisnika Voyager 1 će se okrenuti u smeru Zemlje kako bi njegove antene mogle da komuniciraju s našom planetom.

Promenila je istoriju astronomije

Sonda Voyager 1, koja je od svog lansiranja pre 40 godina promenila istoriju astronomije, putuje kroz međuzvezdani prostor brzinom od gotovo 17 kilometara u sekundi i trenutno je više od 21 milijardu km udaljena od Zemlje.

Ponovno uključivanje potisnika na toj udaljenosti bilo je, dakle, velik izazov.

Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA-e su morali da "prouče računarske programe kodirane u jeziku koji više nije u upotrebi", rekao je glavni inženjer Kris Džouns.

Naučnici su čekali 19 sati i 35 minuta da rezultat njihovog istraživanja brzinom svetlosti pređe ogromnu udaljenost između sonde i naše planete, nakon čega su u sredu zaključili da je njihov zadatak uspeo.

Voyager 2

Tako će od januara ova četiri potisnika raditi kao zamena za potisnike za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

S obzirom na uspeh projekta Voyagera 1, NASA planira da slično ispitivanje sprovede na Voyageru 2, sestrinskoj sondi, čiji su potisnici ipak u boljem stanju.

(Telegraf.rs)