Barak i Mišel Obama izabrali velike portrete, koji će biti izloženi u galeriji u Vašingtonu: Drastično su drugačiji od njihovih prethodnika (FOTO)

Mišel Obama bila je oduževljena njenim radom, a Obamini su pre donošenja konačne odluke razmatrali radove više od dvadeset umetnika

Portreti bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i bivše prve dame Mišel Obama od danas su dostupni posetiocima Nacionalne galeriji portreta u Vašingtonu, gde su svečano predstavljeni dan ranije u atrijumu galerije, gde se inače nalazi i kompletna kolekcija predsedničkih portreta.

Na najjačem selfiju ikad su Klinton, Obama i Buš, ali svi se pitaju ko je lik koji se fotkao sa njima (FOTO)

Portret Baraka Obame naslikao je Kehinde Vajli, umetnik najpoznatiji po svojim živopisnim slikama Afroamerikanaca, koje radi u velikim formatima, a portret bivše prve dame, rad je umetnice iz Baltimora Ejmi Šerald, pobednice Outwin Boochever takmičenja u pravljenju portreta 2016. godine.

Mišel Obama bila je oduževljena njenim radom, a Obamini su pre donošenja konačne odluke razmatrali radove više od dvadeset umetnika. Odabrali su dvoje afroameričkih umetnika čiji stil odudara od konvencionalnog pristupa predsedničkim portretima.

Prve reakcije su, kako prenose agencije i svetski mediji, oprečne, ali jednoglasno je mišljenje da slika Obame koji sedi na ivici drvene stolice okružen cvetnom pozadinom i njegove supruge čija raskošna haljina dominira slikom su svakako veliki kontrast na dosadašnje predsedničke portrete.

Barak i Mišel deluju opušteno i samouvereno, ni nalik nadobudnim izlivima gneva ili pompeznog hvalisanja kakav je politički Vašington danas, pišu mediji.

Portret bivšeg predsednika SAD izložen je u holu predsednika, a portret bivše dame u drugoj galeriji.

Pogledajte još fotografija:

(Telegraf.rs/Tanjug)