Našao je izmučeno štene nasred ulice: Bilo je na ivici smrti, a danas je haski Houp neprepoznatljiva

Veterinari joj nisu davali šanse da preživi, ali njen novi vlasnik je bio odlučan da je spase

Kada je Riko Sogjaro (26), mladić sa Balija, jedne noći naišao na štene haskija na ulicama Denpasara, ono je bilo u užasnom stanju i na ivici smrti. Mala kuja gotovo da nije imala dlaku i bila je toliko mršava da su joj se kroz obolelu kožu ocrtavala rebra.

Bila je samo jedno od desetina hiljada pasa lutalica koje vršljaju ovim egzotičnim ostvrvom i vlastima stvaraju veliki problem. Ipak, Riko je odlučio da ne skrene pogled. Uzeo je izmučeno štene i odneo ga svojoj kući.

Veterinari su mu rekli da kučetu nije ostalo mnogo života.  Uprokos nemoći i bolesti, njene ogromna plave oči su sijale jasno i gledale pravo u Rika. Ubedile su ga svom snagom proba da je spase ili da joj barem olakša poslednje dane.

- Nisam znao šta je toliko posebno u vezi nje. To je stvar srca i osećanja. Našao sam je kada sam se kući vraćao sa posla. Bila je sama nasred ulice - rekao je on.

Sam se upustio u borbu za polumrtvog psa. Negovao ju je brižno, lečio i hranio samo kvalitetnom hranom.

Kada je "nabacila" prvi kilogram, šanse da ipak ne ugine prvi put su se pojavile. Riko joj je tada dao ime Houp - što znači "nada".

Polako je napredovala, a onda su rezultati postali prosto neverovatni.

Houp je postala jak i zdrav pas, sa gustom, sjajnom dlakom i istim oni blistavim plavim očima. Njima danas pokazuje koliko obožava svog spasioca Rika.

- Ona voli da se mazi i da jede mnogo kolačića za pse. I toliko je druželjubiva, da me to malo brine. Ima mnogo lopova na Baliju -  rekao je Riko, koji ima još četiri psa i veliki je ljubitelj životinja.

Inače, na prelepom ostrvu Baliju mahom žive hindusi, koji smatraju da se njihov legendarni kralj Judhišthira popeo na nebo sa svojim psom. Otuda i verovanje da onaj ko usvoji psa ili brine o njemu na taj način taba sebi stazu do raja.

(Telegraf.rs/Bored panda)