Filipinsko rajsko ostrvo ponovo se otvara za turiste: Smeštaj je ograničen, a biće zabranjene masovne žurke i alkohol (VIDEO)

Masovni turizam je skoro uništio rajsko ostrvo Borakaj na Filipinima

Promet od 6.500 hiljada turista dnevno ostavio je negativne posledice na skoro sve aspekte života na filipinskom ostrvu Borakaj, ugrožavajući tako njegovu transportnu infrastrukturu, plaže i eko-sistem.

Država je, u pokušaju da spasi Borakaj, u aprilu zabranila dolazak turista i započela program obnove ostrva.

>>> Čuveno letovalište pretvara se u septičku jamu, a bilo je poznato po belom pesku i milionima turista (FOTO) (VIDEO)

Od tada su sanirani kanalizaciona mreža, sistem za odnošenje otpada, transportna infrastruktura i zdravstveni sistem. Pet meseci nakon zatvaranja, stiglo je saopštenje da će vrata turistima biti ponovo otvorena u oktobru, ali sa nekim izmenama.

Smeštajni kapacitet je ograničen i biće strogo kontrolisan, kao što će se nadgledati i ponašanje turista na Borakaju. Prema saopštenju filipinskog ministarstva turizma, od sada će biti zabranjene masovne žurke koje su privlačile i do 70.000 ljudi. Zatvorene su kockarnice i kazina, a uvedena je i zabrana pušenja i konzumiranja alkohola na plažama.

Otvaranje Borakaja za turiste najavljeno je za 26. oktobar, ali samo delimično, budući da je sanacija završena samo na jednom delu ostrva. Hoteli, restorani i plaže koji nisu prilagođeni novom, održivom turizmu ostrva, biće otvoreni za javnost tek 2019. godine.

Za sada, posetioci će na raspolaganju imati samo 5.000 hotelskih soba.

(Telegraf.rs/travelmagazine.rs)