Princeza iz Dubaija napravila selfi kada je mislila da beži u novi život: Ovo je njena poslednja fotografija (FOTO)

Latifa je jedna od 30 dece koje Šeik ima sa šest žena

Princeza iz Dubaija napravila je selfi kada se spremala da pobegne iz zemlje i očevog kraljevstva. Na selfiju se smeje, a on je zapravno njena poslednja fotografija pre nego što je oteta i silom vraćena u zemlju.

Princeza Latifa  napravila je selfi malo pre ukrcavanja na jahtu sa kojom je trebala da pobegne u nadi da će se spasiti od autoriteta svog oca, milijardera i vladara Dubaija.

Ali osam dana nakon što je fotografija napravljena, 33-godišnja Latifa je uhvaćena na iznajmljenoj jahti na obali Indije i prisilno je vraćena u Arapsko kraljevstvo.

Selfi fotografija je poslednja slika na kojoj je viđena princeza od kad su je uhvatili. Fotografija je nastala dok se princeza vozila ka Omanu u nadi da će pobeći iz zemlje.

Društvo joj je pravila njena prijateljica Tina Jaunhansen pre nego što su se srele sa bivšim špijunom Hervom Jaubertom na njegovoj jahti, usidrenoj u međunarodnim vodama.

Ova fotografija pojaviće se u novom dokumentarcu BBC-ja, u kojem se otkriva kako su vlasti u Dubaiju potrošile milione na sistem bezbednosti koji je razvio Izrael što im omogućava da lociraju bilo koga u zemlji prateći njihov telefon.

Jednočasovni film "Bekstvo iz Dubaija - misterija nestale princeze" sadrži neviđene video snimke Latife koja učestvuje u skokovima padobranom.

Latifa je planirala da isplovi do Indije pre nego što poleti za Ameriku, gde bi tražila politički azil i započela novi život.

Kako su mediji preneli prošlog marta, Latifu je uhvatila naoružana obalska straža i nasilno je vratila u Dubai.

Njena prijateljica Tina i Jaubert takođe su odvedeni u Dubai i saslušavani su i optuženi za kidnapovanje. Jaubert je rekao da su oni oslobođeni nakon objave o nestanku princeze na Dejli mejlu.

Vladar Dubaija Šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum i njegova vlada odbili su da komentarišu gde se nalazi Latifa, pritisnuti od grupe za ljudska prava i Ujedinjene nacije.

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktun Foto: Anmol Pinto

Džejn MekMulen, direktorka BBC dokumentarca, rekla je da je tretman prema Latifi pokazao drugu stranu zemlje, nepoznatu turistima koji posećuju Dubai.

- U filmu Dubai se prikazuje kako destinacija na koju mnogi Britanci idu na odmor, ali se pokazuje i ona druga strana i to kako zakoni mogu uticati na ljudi koji je posećuju - rekla je MekMulen.

Ona je izjavila da je kretanje Latife i dalje nepoznato.

- Niko nije ni video niti čuo ništa o njoj od 4. marta ove godine. Niko od njenih prijatelja nije imao nikakve poruke. Jednostavno ne znamo da li je još živa ili mrtva - rekla je Džejn.

Organi Dubaija su odbili da sarađuju u izradi filma koji će biti prikazan u Americi i takođe distribuiran od BBC Vorldvide-a.

Film neće biti prikazan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima čiji pravosudni sistem je kritikovao nakon što je britanski akademik Metju Heđes bio zatvoren i lažno optužen za špijuniranje. Otpušten je zbog pomilovanja i sada se nalazi u Velikoj Britaniji.

Film BBC je napravljen u saradnji sa grupom pritiska Detained u Dubaiju.

Princeza Latifa je kontaktirala grupu i poslala im seriju video snimaka gde je pričala o svom životu u Dubaiju i koliko je oačjan da pobegne iz kandži svog oca. Rekla je da je prethodni pokušaj bekstva kada je bila tinejdžerka rezultirao sa mučenjem i zatvorom od tri godine.

Princeza je živela pod strogim policijskim nadzorom i svaki put kad je napuštala palatu morala je da ide sa pratnjom.

Latifa je jedna od 30 dece koje je Šeik imao sa šest žena.

"Bekstvo iz Dubaija - Misterija nestale princeze" će biti prikazan na BBC2 u četvrtak, 6. decembra u 21h.

VIDEO: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs/DailyMail.uk)