Da li ćemo upoznati tamnu stranu Meseca? Kinezi kreću u revolucionarnu svemirsku misiju (VIDEO)

Ima li na neispitanoj strani satelita vode, mogućnosti za uzgoj biljaka, kakav je teren, samo su neka od pitanja

Kina je juče lansirala lunarni rover na istorijsku misiju tokom koje bi trebalo da ispita tamnu stranu Meseca. Letelica ima potencijal da naiđe na revolucionarna otkrića i donese nove podatke o mogućnosti života van ove planete. 

"Chang'e-4" poletela je juče, a očekuje se da na neispitanu stranu Meseca sleti u januaru iduće godine. Rover će sleteti u 3,9 milijardi star krater "Fon Karman", uzeće mere krateru i sprovesti eksperimente koji bi trebalo da naučnicima pruže nove informacije o sastavu meseca i njegovoj istoriji.

Chang'e-4 poleteo je u petak Foto: Tanjug/SUB

Planirano je da rover ispita mogućnosti postojanja biljnog života na Mesecu, da potraži moguće izvore vode u neispitanim područjima, kao i da sprovede astronomske eksperimente.

Prethodni lunarni rover završio je svoju 972. staru misiju početkom 2016. godine, čime je Kina postala treća nacija u istoriji koja je uspešno dotakla Mesec.

Sovjetski savez prvi je pokrenuo priču o tamnoj strani Meseca, kada su zabeležili prvu sliku njegove površine 1959. godine, otkrivajući brdovit teren, drugačiji od poznatije, osvetljene površine.

Ambiciozni planovi Kine za istraživanje meseca neće se zaustaviti ovde: cilj joj je i da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine, a ako joj to pođe za rukom, to će biti prvi ljudi koji su koračali po ovom satelitu od ranih 1970-ih godina.

(Telegraf.rs)