Neverovatno: Operisali kičmu nerođenoj bebi, pa je vratili u matericu. Mama poslala jaku poruku celom svetu

Oko 80 odsto trudnoća prekine se kada se roditeljima saopšti da je dete obolelo od ove bolesti

U Velikoj Britaniji obavljena je operacija još uvek nerođene bebe koja je tokom zahvata bila izvađena iz majčinog stomaka, a po završetku operacije vraćena u matericu. Intervenciji je prethodila dijagnoza teškog oblika spine bifide, defekta kod kojeg se kičmena moždina ne zatvara u potpunosti, što može dovesti do velikih oštećenja kičme, komplikovanih infekcija ali i paralize.

Ova procedura dosad je vršena samo u Belgiji, ali je 26-godišnja Betan Simpson - čiji je termin za pororođaj u aprilu - jedna od nekoliko majki koje je tim belgijskih i britanskih lekara operisao u Londonu, piše Independent.

Betani je kazala da su njoj i njenom suprugu, nakon što su devojčici u stomaku dijagnostikovali spinu bifidu, ponudili nekoliko opcija: nastavak trudnoće, prekid trudnoće ili fetalnu hirurgiju.

- Morali smo da uradimo to. Beba i ja smo takođe morale da ispunimo veoma striktne kriterijume - kaže Betan.

Operacija je obavljena u 24. nedelji trudnoće, a Betan je tek četvrta majka koja je u Velikoj Britaniji podvrgnuta ovakvom zahvatu u kojem su ključnu ulogu odigrali specijalisti iz univerzitetske bolnice u Londonu.

- O meni su vodili računa najbolji hirurzi iz sveta - istakla je Betan i dodala da je operacija bila uspešna, ali i da se inače, nažalost, 80 odsto trudnoća prekine kada se roditeljima saopšti da je dete obolelo od ove bolesti. Ona je rekla i da je spina bifida definitivno ozbiljno stanje, ali da ova dijagnoza nije smrtna kazna, već da sve bebe obolele od ove bolesti imaju potencijal da budu kao bilo ko od nas.

(Telegraf.rs)