Preminuo mornar sa čuvene fotografije iz 1945, na kojoj ljubi ženu na Tajms skveru (FOTO)

Mornar je uslikan kako ljubi devojku na njujorškom Tajms skveru na dan kapitulacije Japana

Slika poljupca je obišla čitav svet Foto: Tanjug/AP/Victor Jorgensen

Džordž Mendonsa, američki mornar koji je uslikan kako ljubi jednu devojku na Tajms skveru slaveći završetak Drugog svetskog rata, preminuo je u 96. godini. Njegova ćerka je za medije rekla da je Mendonsa u nedelju doživeo infarkt.

Mendonsa je uslikan kako ljubi Gretu Cimer Fridman, zubarsku pomoćnicu u uniformi medicinske sestre, na njujorškom Tajms skveru, 14. avgusta 1945. godine, na dan kapitulacije Japana. Fotografija Alfreda Ajzenšteta postala je jedna od najpoznatijih fotografija 20. veka.

Džordž i Greta se nisu poznavali, ali su se kasnije pojavile i spekulacaije da su Džordž i Greta bili u vezi.

On je za vreme rata služio kao mornar na razaraču i baš mu se završavalo odsustvo kad je objavljeno da je rat završen. O poljupcu na Tajms skveru govorio je kad su mu uručivali odlikovanje 2015. godine. Rekao je da ga je Greta podsetila na medicinske sestre ratne bolnice koje su se brinule o ranjenim mornarima.

Fotografija njihovog poljupca je ušla u istoriju Foto: Tanjug/AP/Connie Grosch

Mendonsa je preminuo dva dana pre 96. rođendana, u staračkom domu u Midltaunu u američkoj saveznoj državi Roud Ajlend, gde je živeo sa suprugom, sa kojom je u braku proveo čak 70 godina, saopštila je njihova ćerka Šeron Moleur.

U intervjuu iz 2005. Greta je rekla da se sve dogodilo iznenada.

- Samo je došao, zgrabio me i poljubio. To je zaista bila proslava, ništa romantično - ispričala je ona. Ajzenštad je napisao u jednoj svojoj knjizi da je tog dana jurcao po Tajms skveru tražeći zanimljiv motiv.

- Ugledao sam ih i ovekovečio trenutak. Da je ona imala tamnu odeću, nikada ne bih napravio fotografiju - napisao je.

Greta Fridman je preminula 2016. godine, u 93. godini.

Od 1:49 pogledajte kako su Greta i Džordž govorili o poljupcu godinama kasnije:

(Telegraf.rs/Beta/24sata.hr)