Najsrećnijem gradu u Turskoj nedostaju saobraćajnih znakovi, ali narod nigde ne žuri: Uživaju u prirodi i suncu, svuda idu peške, a ovde je živeo i čuveni filozof (FOTO) (VIDEO)

Novinar Džošua Alen sa BBC-a rekao je kako su mu lokalci priznali da predstavnici državne službe rade samo do srede, odnosno tri dana u sedmici, iako to neće javno da priznaju

Sinop se smatra najsrećnijim turskim gradom. Osećaj zadovoljstva pripisuje se pre svega fantastičnom geografskom položaju na severu Anadolije, odnosno na poluostrvu Boztepe uz Crno more. Sinop je ispresecan plažama i brdovitim krajolikom koji privlači veliki broj turista.

Ovo je tip grada u kojem svi znaju svakoga. Mirno je i niko se ne meša u tuđa posla. Iako ulice nisu za pohvalu, a nedostaje i saobraćajne signalizacije, automobili se voze bez većih problema i stresa.

Većina lokalnog stanovništva ionako radije pešači, jer ne postoji žurba da se igde stigne.

Ovo mesto je privlačno turistima Foto: Wikipedia/Aramgar

Novinar Džošua Alen sa BBC-a rekao je kako su mu lokalci priznali da se to najbolje vidi na predstavnicima državne službe koji rade samo do srede, odnosno tri dana u sedmici, iako to neće javno da priznaju.

Mnogi veruju da Sinopljani obožavaju da borave na otvorenom i uživaju u suncu, jer nesvesno oponašaju Diogena, koji je rođen upravo u njihovom gradu. Slavni filozof verovao je da se treba živeti u skladu s prirodom.

Narod u ovom gradu gleda svoja posla Printksin: Youtube/ Mert Sezer

Legenda kaže kad mu je u posetu došao Aleksandar Veliki i pitao ga šta želi, a cinični Diogen odgovorio je da mu se makne sa puta, jer mu zaklanja sunce.

Diogen je verovao da čovek može biti srećan iako nije imao ovozemaljskih dobara, a spavao je u drvenoj bačvi. U centru Sinopa nalazi se kip ovog slavnog filozofa.

Diogen iz Sinope okružen psima. Foto: Wikipedia/public domain

Ne čudi što ni Sinopljani ne mare za razlike u finansijskim prihodima. Bili siromašni ili bogati, većina posećuje iste kafiće, piju kafu ili čaj i jedu pecivo simit od sezamovih semenki.

U Sinopu vredi videti i zatvor u kojem su svoje kazne izdržavali slavni književnici, crkvu Balatlar kao i džamiju koju je sagradio sultan Aladin Kejkubat.

Od centra grada 11 kilometara je udaljen i Hamsilos – jedini fjord u Turskoj.

(Telegraf.rs/punkufer.hr)