Francuski list "Figaro" dao 5 razloga strancima da posete Beograd: Živi se kao da sutra ne postoji

List "Figaro" navodi da bi Francuzi trebalo da posete Beograd jer će biti impresionirani tim gradom

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji udarna je vest u našoj zemlji, a francuski mediji takođe pišu o poseti svog predsednika prijateljskoj državi na Balkanu.

Francuski list "Figaro ističe da je ovo prva zvanična poseta francuskog predsednika Beogradu posle 18 godina, a tim povodom, francuske kolege su se u opširnom tekstu pozabavile prestonicom Srbije, sve većom popularnošću Beograda među stranim turistima, kao i razlozima zbog čega treba posetiti Beograd i Srbiju.

KALEMEGDAN - ČUVAR ISTORIJE

Francuzi su se pozabavili Kalemegdanskom tvrđavom, koju se nazvali kameno-zelenim plućima grada. Tvrđava koja pruža sjajan pogled na ušće Save u Dunav, pamti bogatu istoriju ovog grada, sa svojim rimskim, osmanskim i austrougarskim zidinama, piše "Figaro".

Na Kalemegdanu se, dodaju, nalazi i spomenik Francuskoj, izgrađen 1930. godine, koji simbolizuje dugo francusko-srpsko prijateljstvo, a list je fasciniran i ostalim građevinama na području Beograda.

Kalemegdanska tvrđava; Foto: Tanjug/Rade Prelić

MUZEJI ZA SVAČIJI UKUS

Muzeji u Beogradu, naročito u poslednjih godinu dana, "iznikli su kao jorgovani posle zime", metaforično piše francuski list.

Francuzi napominju da se u Narodnom muzeju, koji je smešten u srcu grada, nalaze mnoga umetnička dela, zbirke numizmatike, praistorijske ili antičke arheologije, srpske religiozne umetnosti (ikone i frske), jugoslovenske umetnosti, kao i radovi mnogih svetski priznatih umetnika Renoara, Sislija, Rubensa, Rembranta, Ticijana, Monea i drugih...

Narodni muzej; Foto: Telegraf

Francuski list pomenuo je i Muzej savremene umetnosti, zatim Vojni muzej, ali i šarmantan Muzej automobila, koji vredi posetiti.

POSEBNO UMEĆE ŽIVLJENJA, BALKANSKO-BAROKNI STIL, BLIZINA VOJVODINE

Kao treći razlog za posetu Beogradu "Figaro" ističe "poseban način života" u tom gradu.

- Ovde se živi kao da sutra ne postoji - prenosi list pišući o noćnom životu u srpskoj prestonici.

Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje.

S tim u vezi ukazuje se na splavove na Savi, Skadarliju, zbog čega je Beograd postao omiljena vikend destinacija.

Kao četvrti razlog navodi se jedinstvena balkansko-barokna atmosfera, a kao peti razlog se ukazuje na blizinu jedinstvenoj Vojvodini, koja ima brojne manastire, salaše, a i poznati muzički festival "Exit".

VIDEO Argentinka se razvela od Srbina, pa odlučila da živi u Beogradu: Rekla je zašto voli Srbiju

(Telegraf.rs/Figaro)