Pronađene kosti najstarijeg dinosaurusa koji je živeo na tlu Japana, pogledajte kako je izgledao

Tokom iskopavanja 2013. godine otkriven je samo rep, da bi naknadnim istraživanjima pronađen čitav kostur

Kostur najvećeg dinosaurusa ikada pronađenog u Japanu; Foto: Scientific Reports/Muzej sveučilišta Hokkaido/ Yoshitsugu Kobayashi

Japanski naučnici otkrili su kostur najvećeg dinosaurusa ikada pronađenog u toj zemlji kako se u gradu Mukavi skriva ispod morskih naslaga starih 72 miliona godina.

Prvobitno je, tokom zajedničkog iskopavanja koje su 2013. sproveli muzej Hobetsu i Muzej univerziteta Hokaido, nađen samo rep tog velikog bića. No, naknadnim istraživanjima otkriven je gotovo kompletan kostur dinosaurusa.

Prema rezultatima analize naučnika, koji su objavljeni u studiji u časopisu "Scientific Reports", radi se o novom rodu i vrsti biljojeda hadrosaurida. Istraživači su mu nadenuli ime Kamuysaurus japonicus gde reč "kamuy" dolazi od naziva za božanstvo starosedelačkog japanskog naroda Ainu, "saurus" od latinskog naziva za gmizavca i "japonicus" za Japan.

KAKO JE KAMUYSAURUS JAPONICUS IZGLEDAO KADA JE BIO ŽIV? 

Grupa japanskih paleontologa, pod vodstvom Jošicugua Kobajašija iz Muzeja univerziteta Hokaido analizirala je kosti pronađenog primerka i utvrdila kako se najverovatnije radi o odrasloj jedinki koja je bila dugačka oko 8 metara i težila je 4 ili 5 tona, zavisno o tome da li je hodala na dve ili četiri noge.

Kamuysaurus japonicus; Foto: Scientific Reports/Muzej sveučilišta Hokkaido/ Yoshitsugu Kobayashi

Prednji deo lobanje je izdužen, što znači da je glava dinosaurusa imala oblik sličan glavi patke. Naučnici smatraju da su preci ove vrste dinosaurusa nastanjivali područja u blizini okeana i da je takvo okruženje verovatno igralo važnu ulogu u daljoj evoluciji hadrosaurida.

(Telegraf.rs/Index.hr/Scientific report)