Rusi snimili poteru za mačkom i otkrili da je u ogrlici krijumčarila drogu. A ovo je bio plan akcije

Mačka je pripadala jednom od zatvorenika i boravila je kod njegovih poznanika izvan zatvora

Foto: Federal Penitentiary Service of Russia

Čuvari u kaznenoj koloniji u ruskoj republici Tatarstan uhvatili su mačku za koju sumnjaju da je korišćena kako bi krijumčarila drogu u ogrlici.

Nakon potere koja je snimljena kamerom, mačka je uhvaćena i otkriveno je da se u njenoj ogrlici nalazi smeđa supstanca za koju se sumnja da je hašiš, preneo je list Izvestija.

Iz lokalne zatvorske službe je rečeno da se i 2010. godine u toj instituciji dogodio sličan incident, kada je mačka korišćena za krijumčarenje heroina, izvestila je agencija RIA Novosti.

U izveštaju se navodi da je mačka pripadala jednom od zatvorenika i da je boravila kod njegovih poznanika izvan zatvora, prenosi BBC. Oni joj nekoliko dana nisu davali hranu, a kada su je pustili u blizini kolonije, gladna mačka je pokušala da pronađe vlasnika i tada je uhvaćena.

Detalji podsećaju i na skoriji slučaj iz 2018. godine, koji se našao na naslovnim stranama ranije ovog meseca. Tada je objavljeno da je mačka za koju se sumnjalo da je kurir u slučaju krijumčarenja droge u regionu Tula pobegla iz pritvora, što je ugrozilo istragu.

Prema ruskom ministarstvu unutrašnjih poslova, bivši zatvorenik skovao je plan da uspostavi kanal za isporuku droge koristeći zatvorskog ljubimca.

Foto: Russian Interior Ministry

Advokati odbrane tražili su da slučaj bude zatvoren, pošto je mačka pobegla. Ona je trebalo da bude ključni dokaz i za tužilaštvo i za odbranu. Branilac je izjavio da ne bi mogao da izvede eksperiment koji je planirao, a koji bi pokazao da li je mačka sposobna da izvede isporuku.

Mačka je rođena u zatvoru, a jedan od zatvorenika ju je izveo i predao saradnicima u spoljnom svetu.

Novi vlasnici su joj navodno stavili ogrlicu napunjenu hašišom i amfetaminima i poslali je nazad u zatvor. Međutim, krzneni krijumčar droge je uhapšen i predat lokalnom centru za brigu o životinjama.

Uhapšene su dve osumnjičene osobe.

(Telegraf.rs/ Tanjug)