Koze spasile od požara biblioteku Ronalda Regana, nekadašnjeg američkog predsednika

Stado je pojelo zapaljivo grmlje oko kompleksa, što je usporilo širenje vatre

Gladno stado od 500 koza pomoglo je da se spase predsednička biblioteka Ronalda Regana nedaleko od Los Anđelesa od požara koji haraju Kalifornijom, prenosi BBC.

Biblioteka je u maju unajmila koze kako bi iz opreza raščistile zapaljivo grmlje oko kompleksa. Koze su ga pojele, stvorivši prolaz koji je usporio širenje požara i omogućilo vatrogascima više vremena za gašenje.

Biblioteci nedaleko od Los Anđelesa zapretio je požar "Izi", poslednji u nizu požara zbog kojih su širom države zapoveđene evakuacije i nestalo je struje.

Koze su pomogle da se spasu izložbeni predmeti, kao što su predsednički avion "Air Force One" i deo Berlinskog zida.

- Jedan vatrogasac nam je rekao da veruju da im je prolaz koji su raščistile koze olakšao posao - rekla je portparolka biblioteke Melisa Giler.

Koze je angažovala kompanija "805 Goats" da raščiste površinu od 52.600 kvadratnih metara.

Skot Moris je otvorio kompaniju prošlog novembra i naplaćuje oko hiljadu dolara po 4.000 metara kvadratnih.

Budući da su požari u Kaliforniji sve češći, Moris je istakao da će morati da udvostruči stado kako bi mogao da odgovori na potražnju za njima.

Druga velika institucija na jugu Kalifornije, Muzej Geti u Los Anđelesu, ove je nedelje takođe spasena od vatrene stihije zahvaljujući tome što su zaposleni u muzeju raščistili grmlje koje ga okružuje.

Video: Mogao je motku da gurne na neko drugo mesto kada se već sa njom kao prase bacio u vatru

(Telegraf.rs/Hina)