Uginuo ruski jarac Timur, poznat po velikom prijateljstvu sa tigrom

Kako je saopštio zoo-vrt, uskoro će biti položena urna s Timurovim pepelom, a u vrtu će biti postavljena bronzana statua u znak sećanja na bradatog lepotana

Jarac Timur i tigar Amur našli su se u središtu interesovanja javnosti 2015: umesto da pojede jarca, koji je trebalo da mu posluži kao ručak, tigar mu je dozvolio da živi s njim. Sada je prijateljstvu došao kraj: kako je saopštila uprava zoološkog vrta u Vladivostoku, jarac Timur uginuo je u prisustvu veterinara.

Neobična stambena zajednica opstala je nekoliko meseci, a za to vreme vrt je tražio partnerke za dve životinje. Tigrica Usuru uselila se u ograđeni prostor, a Timuru su našli kozu po imenu Merkel, s kojom je dobio i potomstvo, prenosi Blic.

Zoološki vrt je pokrenuo markentinšku mašineriju, uključujući i prodaju privezaka, šolja i kompjuterskog pribora s njihovim likom.

U Habarovsku je čak napravljen mjuzikl posvećen tobožnjem prijateljstvu, "Kako su se upoznali Amur i Timur".

Nekoliko meseci nakon što se Timur doselio u Amurov prostor, tigar je počeo da uznemirava sustanara. Situacija je eksalirala u januaru, kada je Amur tako jako gurnuo Timura da je pao sa stene.

Od tada su razdvojeni. Timur je odveden na oporavak u Moskvu, ali se očigledno nije dovoljno oporavio.

Kako je saopštio zoo vrt, uskoro će biti položena urna s Timurovim pepelom, a u vrtu će biti postavljena bronzana statua u znak sećanja na bradatog lepotana.

(Telegraf.rs)