Kinezi bi da upoznaju vanzemaljce: Imaju teleskop velik kao 30 fudbalskih terena, evo šta snimaju

Postrojenje zauzima površinu od 30 fudbalskih terena

screenshot/youtube.com/Tsinghua University

Kinezi su odavno ušli u borbi za osvajanje kosmosa, a ovaj savremeni izum donosi informacije iz dalekih delova svemira.

Postrojenje na kojem se nalazi ogromni sferni radio teleskop smešteno je u dubokom basenu na jugozapadu kineske provincije Guižu. Astronomi će pomoću ovog uređaja proučavati udaljene delove kosmosa, istraživati njegovu evoluciju i potencijalni život van Zemlje.

Prve probne operacije obavljene su još u septembru 2016. godine, a upotreba novog uređaja biće dostupna i naučnicima širom sveta, javlja kineska agencija Sinhua.

Teleskop se sastoji od okrugle posude prečnika 500 metara. Zauzima prostor približan površini 30 fudbalskih terena. Prema tvrdnjama kineskih astronoma, FAST je dva i po puta osetljiviji od nekadašnjeg rekordera koji se nalazi u opservatoriji Aresibo, Portoriko. Kineski teleskop obrađuje do 38 gigabajta informacija u sekundi.

- Aresibo i FAST su jedini radio teleskopi tih dimenzija na svetu. Postavljeni su u dubokim dolinama sa vertikalnim usmerenjem - kaže portparol Američkog astronomskog društva Rik Stajnberg i dodaje:

- Aresibo ima prečnik od 300 metara što ga čini manjim od teleskopa FAST 500. Tehnologija izrade i način funkcionisanja su isti, jer je Aresibo nekoliko puta modernizovan od početka rada 1963. godine - kaže Stajnberg.

Teleskop FAST nosi nadimak "Tijanjan" što u prevodu sa kineskog znači nebesko oko. Njegovom izgradnjom proširio se domet i opseg astronomskih proučavanja. Li Keđija sa Instituta za astronomiju i astrofiziku iz Pekinga kaže da teleskop pruža neviđene mogućnosti istraživanja kosmičkih fenomena.

Jedna od pojava koju će FAST 500 proučavati jesu i pulsari - guste zvezde prečnika do 10 kilometara sa veoma jakim magnetnim poljem. Okreću se nekoliko stotina puta u sekundi i emituju intenzivne radioaktivne zrake.

Tokom probnog perioda od dve godine, FAST 500 je već registrovao 102 nova pulsara. Teleskop će beležiti i signale potencijalnih vanzemaljskih aktivnosti, piše Njuzvik.

- Tokom proučavanja svemira, pokušavamo da evidentiramo signale koje emituju ljudi ili potencijalna inteligencija van naše planete. Reč je o ogromnom poslu, a 99 odsto signala koji stižu do nas su šumovi. Trebaće nam vremena da identifikujemo signale koji se nalaze u kosmičkoj buci - kaže astronom Zu Ming.

Izgradnja FAST 500 teleskopa završena je 2016. godine, dve decenije pošto su naučnici predložili nacrt postrojenja. Projekat je koštao oko 174 miliona dolara.

(N. N.)