Krvavo crveni sneg na Antarktiku, fenomen koji bi trebalo da nas zabrine

Ukrajinska polarna stanica Vernadski na Antarktiku proteklih nedelja prekrivena je onim što istraživači nazivaju "malina sneg"

Na Antarktiku je trenutno leto, a nakon rekordno visokih temperatura i topljenja glečera, zabeležen je i jedan nesvakidašnji prizor - sneg je poprimio krvavo crvenu boju, prenosi Lajv sajens.

Ukrajinska polarna stanica Vernadski na Antarktiku proteklih nedelja prekrivena je onim što istraživači nazivaju "malina sneg".

Ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja i nauke na svojoj Fejsbuk stranici objavilo je nesvakidašnje fotografije: crveni i pink tragovi prostiru se preko ledenjaka i zaleđenih ravnica.

Ta krv (ili "džem", kako je istraživači zovu) zapravo je morska trava sa slojem crvenog karotena, poznate pod nazivom "Chlamydomonas Nivalis".

Alge uspevaju u ledenoj vodi i zime provode uspavane na snegu i ledu; kad dođe leto i sneg se topi, alge cvetaju i razmožavaju se, šireći crvene spore kao cveće.

Ovaj fenomen poznat je kao "krvavi sneg".

Prema ukrajinskim istraživačima, ovi cvetovi mogu da pokrenu povratni krug zagrevanja i topljenja.

- Snežni cvetovi doprinose klimatskim promenama. Zbog crveno-grimizne boje, sneg odbija manje sunčeve svetlosti i topi se brže. Kao posledica toga, stvara se sve više svetlih algi - napisao je tim u postu na Fejsbuku.

Što više toplota apsorbuje alge, brže će se topiti okolni led. Što se više leda topi, alge se brže šire. To zatim dovodi do više zagrevanja, topljenja i više cvetanja algi.

(Telegraf.rs)