Nova teorija zavere širi se internetom: Da li je Betoven bio crnac?

Ljudi čak dele i fotografije kao dokaz

Ludvig van Betoven / Foto: Wikimedia/web.archive.org/web/20160623080009/http://www.archiv.fraunhofer.de/archiv/presseinfos/pflege.zv.fhg.de/german/press/pi/pi2002/08/md_fo6a.html

Flamansko poreklo porodice kompozitora spojeno sa onlajn glasinama da je imao nadimak "Španac" zbog tamne boje kože i kose, pokrenulo je raspravu o tome da li je muzičar, koji se uveliko smatra jednim od najvećih klasičnih kompozitora u istoriji muzike, bio crnac.

U moru teorija zavere, među kojima je i ona da je kraljica Elizabeta II kanibal, da NASA krije istinu o postojanju drugog Sunca, pojavila se još jedna: Ludvig Van Betoven bio je zapravo crnac i Evropljani su namerno prikrili tu činjenicu, prenosi Sputnjik.

Tvrdnja se prvi put na internetu pojavila 2015. godine, tvrdeći da je kompozitor afričkog porekla i da je nosio beli puder kada se pojavio u javnosti ili nastupao kako bi sakrio svoj identitet.

Pored toga, pijanista je koristio dublere kada su umetnici želeli da slikaju njegov portret.

Tada su korisnici interneta tome posvetili malo pažnje, ali nakon nedavnih protesta protiv rasne diskriminacije u Sjedinjenim Državama i širom sveta, ova tvrdnja ponovo izluđuje korisnike društvenih medija, dok neki optužuju bele istoričare da kriju istinu.

Tvitovi koji kruže društvenim mrežama tvrde da je Betoven bio crn, pružajući skrinšotove iz članaka i sa savremenih naloga kao "dokaz".

Sva istraživanja i studije Betovenove genealogije sugerišu da on nije bio crnac, iako je sigurno imao potvrđena prijateljstva sa muzičarima crne puti.

U svakom slučaju internet se zabavio i ovako je reagovao na još jednu teoriju zavere:

(Telegraf.rs)