Monah otišao u pećinu da meditira, ali je zbog obilnih padavina ostao zaglavljen u njoj četiri dana

Tim od 17 ronilaca uspeo je da stigne do monaha u sredu ujutro nakon što je kiša prestala

Tajlandski spasioci uspeli su da izuku budističkog monaha iz poplavljene pećine, četiri dana nakon što je ušao unutra da meditira.

Monah, koji je bio na hodočašću, ušao je u subotu u pećinu u tajlandskoj provinciji Phitsanulok, kažu spasioci. Ali kišna oluja pogodila je to područje u nedelju, uzrokujući rast nivoa vode i poplavu pećine. Tim od 17 ronilaca iz lokalne spasilačke jedinice pomogao je u sredu da monah bude izvučen na sigurno.

Četrdesetšestogodišnji monah, Pra Ajarn Manas,  svake godine odlazi na hodočašće u pećinu Phra Sai Ngam kako bi meditirao. Ali kada se iz nje nije vratio nakon jake kiše, koja je zadesila to područje, stanovnici su alarmirali vlasti. Spasioci su u utorak ušli u pećinu da ga pronađu, ali su morali da prekinu potragu jer nije bilo bezbedno zbog porasta nivoa vode u njoj.

Iz jedinice za spasavanje su rekli da nisu imali kontakt sa monahom, jer u pećini nije bilo telefonskog signala, a tom području su mogli da pristupe samo ronioci. Bili su zabrinuti da je možda iscrpljen ili u nesvesti jer kod sebe nije imao hranu. Tim od 17 ronilaca uspeo je da stigne do monaha u sredu ujutru nakon što je kiša prestala da pada.

- U 11.30 sati uspešno smo spasili Manasa iz pećine - objavila je spasilačka jedinica na svojoj Facebook stranici.

Video koji su objavili spasioci prikazuje monaha sa ronilačkom maskom kako 12-metara pliva pod vodom. Iz pećine su ga izveli na sigurno i odmah mu je ukazana hitna medicinska pomoć.

Ovaj incident podseća na slučaj spasavanja dečjeg fudbalskog tima 2018. godine, kada su se 12 dečaka i njihov fudbalski trener zaglavili u poplavljenoj pećini na severu. Tajlandski mornaristi i međunarodni tim pećinskih ronilaca uspeli su tada da spasu dečake i njihovog trenera iz pećine.

(Telegraf.rs)