Stigla prva fotografija s Marsa u boji slikana iz vazduha

Prvi let helikoptera Indženuiti trajao je 40 sekundi

Foto: NASA/JPL-Caltech

Maleni helikopter Indženuiti koji je u sklopu misije Persevirans obavio svoj prvi i za čovečanstvo istorijski let na Marsu, nastavlja da oduševljava naučnike.

Tokom svog prvog leta, koji je trajao tek 40 sekundi, uspeo je da napravi i prvu fotografiju iz vazduha u boji površine Marsa i pošalje je naučnicima, navodi Dnevnik.hr.

U trenutku snimanja fotografije, Indženuiti je lebdeo na visini od 5,2 metra i spremao se za let prema napred. Stoga je uspeo da uhvati svoju senku i tragove rovera na Marsovoj površini.

Iz NASA ističu kako su tom fotografijom pokazali koliko je takav način pregledanja terena potencijalno važan za buduće istraživanje i misije, jer omogućuje naučnicima da lakše izviđaju teren i planiraju kretanje robotskih vozila. To je pogotovo važno kad se radi o terenu koji se sastoji od kombinacije oštrog kamenja i peska, koji mogu biti problematični za kretanje vozila.

Indženuiti

Mali helikopter nazvan Indženuiti, stigao je na Mars sklopljen u postolju rovera Perseverans. Težak je 1,8 kilograma i već je poslao svoj prvi izveštaj kontrolnom centru u Pasadeni, u Kaliforniji, nakon sletanja Perseviransa.

Indženuiti je poleteo s platforme dimenzija 10 sa 10 metara. Ranije je planirano da letelica dostigne visinu od oko tri metra, da ostane na jednom mestu tridesetak sekundi, okrene se i vrati na tlo.

Helikopter se napaja litijumskim baterijama i mogao bi da pokuša još nekoliko letova t0kom otprilike mesec dana, prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu: temperaturi od minus 90 stepeni Celzijusa, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

(Telegraf.rs)