Sve tajne "oca" medicine Srbije: Francuska ga odlikovala ordenom Legije časti, a Srbija proterala

Bio je svestrana ličnost koja je ostavila dubok trag u oblasti medicinskih nauka i u kulturi 20. veka, a danas je pao u zaborav

U emisiji Telegraf TV-a, OVO NISTE ZNALI, otkrivamo vam priče koje samo retki znaju, vodimo vas na zaboravljena mesta i razotkrivamo vam čuda za koja sigurno niste znali.

Jedna ulica u Grockoji jedina beogradska ulica, paralelna sa ulicom Kneza Miloša podsećaju nas svakog dana na jednog od najvećih srpskih naučnika i lekara.

Ovaj svestrani naučnik je bio jedan od osnivača, prvih profesora i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, bio je osnivač i Veterinarskog (1938) i Farmaceutskog fakulteta (1939), profesor histologije i embriologije, stručnjak za seksologiju, terminologiju, film, arheologiju, fotografiju.

Profesora Aleksandra Kostića francuski predsednik je 1940. godine odlikovao ordenom Legije časti, a njegova zemlja ga je proterala sa fakulteta i laboratorije.

Dva puta je izbačen sa Medicinskog fakulteta. Prvi put 1941. jer je odbio da potpiše „Apel srpskom narodu“ koji poziva srpske intelektualce na saradnju sa okupatorom, i drugi put 1952. godine. Označen kao nepodoban do kraja svog života živeo je sa „neprebolnim bolom u duši“, kako je govorio.

Ovo niste znali.

Video: Tužna sudbina zadužbine despota Stefana Lazarevića

(Telegraf.rs)