Evo kako se pravi omiljena srpska “poslastica”: Snimak iz fabrike podelio ljude na mreži

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve počinje s obradom trbušnog dela svinje koji se omekšava, seče i oslobađa viška kože

Na društvenim mrežama ponovo kruži snimak koji otkriva kako izgleda (industrijska) proizvodnja jedne od omiljenih srpskih “poslastica” - slanine.

Prilog je prvobitno emitovan 2018. godine na kanalu Discovery, a prikazuje kroz šta prolazi svinjsko meso na fabričkim trakama.

Odmah ističemo da su Jutjub korisnici podeljeni. Dok jedni podržavaju industriju i još više “navijaju” za slaninu, drugi su šokirani viđenim detaljima.

Sve počinje s obradom trbušnog dela koji se omekšava, seče, oslobađa viška kože, posle čega se dodaju so i različite arome.

Komadi mesa, zatim, stižu do mašine s iglicama pomoću kojih se ubrizgava rastvor za ubrzavanje usoljavanja, prenosi Daily Mail.

Prerađeno meso se kuva nekoliko sati na niskoj temperaturi, a potom završava u rashladnim komorama. Proces traje nekoliko dana, posle čega se seče na jednake delove, pakuje i distribuira.

Ovako ukratko izgleda proces proizvodnje, a kao što smo pomenuli ljudi su različito reagovali na prilog kanala Discovery.

Jedan od korisnika je napisao: “Ovo nije umanjilo moju ljubav prema slanini, sad razmišljam kako bih pojeo parče”, a drugi se nadovezao: “Ovo je ozbiljan proces! Nije ni čudo što je slanina tako skupa”.

U gomili poruka podrške pronalazimo i ljude koji su se zakleli da više neće jesti slaninu, pošto su videli kako izgleda proces proizvodnje.

(Telegraf.rs)