Za ovo francusko selo u Žirondi sa pravom kažu da je jedno od najlepših na čitavom svetu (FOTO)

Sen-Emilion se nalazi nedaleko od Bordoa i čuveno je po svom vinu. Prvi su u njemu lozu zasadili Rimljani u II stoleću, a ime je dobilo po putujućem monahu Emilionu iz VIII veka

Sen-Emilion je komuna u jugozapadnom francuskom departmanu Žironda čiji je glavni grad Bordo. Administrativno pripada regiji Nova Akvitanija, a po svojoj prirodi, veličini i broju stanovnika nalazi se negde između sela i varošice, zaista je teško reći.

Smešten je na oko 35 kilometara severoistočno od Bordoa, između Liburna i Kastijon-la-Bataja, i ima nešto manje od dve hiljade žitelja.

Premda uslovno rečeno prošlost ovog mesta seže u praistoriju, čak do pre 35.000 godina, postojali su dugi prekidi u njegovoj naseljenosti i tek sa početkom rimske prevlasti nad tim etničkim galskim prostorima ovo mesto postaje prepoznato pa se tako na brdu iznad gradića nalaze ostaci galorimske vile.

Rimljani početkom II stoleća na lokaciji koja će postati Sen-Emilion sade vinograd, a dva veka kasnije latinski pesnik Auzonije, inače rodom iz Burdigala, današnjeg Borda, hvali vino iz tog kraja.

(Ovo će vas verovatno zaprepastiti, ali Gali su uvozili vino iz Italije pre dolaska Rimljana a svoje zasade vinove loze kojih nije bilo mnogo uopšte nisu cenili.)

Mesto je ime dobilo u srednjem veku, po putujućem ispovedniku i monahu Emilionu koji se negde u VIII stoleću smestio u isposnici uklesanoj u steni, kao što će Sveti Sava uraditi u Studenici nekoliko stoleća kasnije.

Monasi koji su sledili Emiliona prvi su počeli sa komercijalnom proizvodnjom vina u tim krajevima, kako bi finansirali monašku zajednicu.

Danas je Sen-Emilion jedno od glavnih mesta u oblasti Bordoa što se proizvodnje vina tiče, a njegovo je na posebnoj ceni u Francuskoj.

Sen-Emilion se nalazi na UNESKO-voj listi Svetske kulturne baštine i diči se fascinantnim romanskim i gotskim crkvama i građevinama smeštenim u uskim i strmim uličicama.

(Telegraf.rs)