Pronašli smo 7 fotki ruskog cara Nikolaja, koje vam niko pre nas nije pokazao (FOTO)

Nikolaj II je bio i ostao intrigantna ličnost zbog čega je zanimljivo naleteti na svakodnevne fotografije ovog poslednjeg ruskog imperatora, one koje su nastale u privatnom okruženju, one koje zrače intimnošću i koje verovatno nikada nije trebalo da izađu van tog zatvorenog porodičnog i prijateljskog kruga

Ruski car Nikolaj II, poslednji izdanak Kuće Romanov na imperijalnom tronu najveće zemlje na svetu, najveće tada a najveće i sada, jedna je od kontroverznijih ličnosti XX veka.

Da li je to bio idealni pravoslavni hrišćanski monarh, ili nesposobnjaković i čovek nedorastao divovskom zadatku koji je bio pred njim?

Da li je bio dobričina i čovek koji je voleo svoj narod, ili tiranin i ubica, "Krvavi Nikolaj", kako ga čak i danas naziva predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin?

Zavisi koga pitate, i kada ga pitate. Da ste pitali Ruse pre sto godina, verovatno bi ogromna većina rekla da je on bio "Krvavi Nikolaj". Da pitate Ruse danas, pa, verovatno bi vam mnogo veći broj rekao da je u pitanju mučenik. Istorija sve menja.

Srbima je on uvek bio prijatelj jer nisu morali da žive pod njim, a pritom je Rusku imperiju uvek u Prvi svetski rat zbog Srbije. No, da li baš zbog Srbije ili da bi sačuvao obraz svoje države koja se deceniju unazad predstavljala kao zaštitnica Srbije a već bila narušenog međunarodnog ugleda nakon rata sa Japanom 1905. godine, teško je reći. Nije ni važno, uostalom.

Bez obzira na to, Nikolaj II je bio i ostao intrigantna ličnost koja i stotinu godina nakon svoje smrti (kao što vrlo dobro znate, ta smrt je došla u podrumu kuće Ipatijevih u Jekaterinburgu, gde su njega i celu njegovu porodicu zverski likvidirali boljševici) izaziva pažnju svetske javnosti i ljubitelja istorije.

Možda zato i jeste interesantno kada naletimo na svakodnevne fotografije ovog poslednjeg ruskog imperatora, one koje su nastale u privatnom okruženju, one koje zrače intimnošću i koje verovatno nikada nije trebalo da izađu van tog zatvorenog porodičnog i prijateljskog kruga.

Prema tome, u ovom ste tekstu u suštini imali priliku da vidite sedam pažljivo probranih fotografija koje nikada nije ni trebalo da vidite, jer to nije bila želja ljudi koji se na njima nalaze.

(O. Š.)