Ko bi rekao da su ovo ruševine tog jednog grada za koji svi misle da nije osetio Drugi svetski rat (FOTO)

21. marta 1945. godine saveznički avioni bombardovali su centar Kopenhagena u sklopu Operacije Kartagina sa ciljem da unište sedište Gestapoa u ovom gradu. Umesto toga su greškom pogodili školu i ubili 86 nedužnih danskih mališana i 18 odraslih

Da je Danska bila tokom Drugog svetskog rata prvo protektorat a potom direktno okupirana od strane Nemačke znaju svi, osim možda onih koji misle da je taj globalni konflikt izbio aprila 1941. godine. Prema tome, oko toga nema zbora, niko nije mislio da su Danci baš bili potpuno van svake priče.

Doduše, za razliku od svih drugih okupiranih zemalja u Danskoj su institucije praktično normalno funkcionisale do kraja rata dok su kralj i vlada ostali u zemlji u napetom odnosu sa nacistima i neprekidnim trzavicama (mada je vlada dobrovoljno odstupila nakon što je odbila da uvede smrtnu kaznu za sabotažu).

Premda je potkraj sukoba postojao pokret otpora koji je te sabotaže vršio i spasavao Jevreje, ovo je skandinavsko kraljevstvo zaista provelo najkrvaviji konflikt u istoriji čovečanstva kao u pozorištu, kada se uporedi sa ostalim zemljama.

Stradalo je u tih šest godina nešto preko 3.000 Danaca kao direktna posledica okupacije, oko 4.000 njih poginulo je na Istočnom frontu boreći se za Nemce, dok su 1.072 danska mornara umrla služeći Saveznike. Stoga je neka opšta predstava Danske u Drugom svetskom ratu drugačija od ove koju vidimo na slici priloženoj iznad.

A okolnosti slike su strašne. 21. marta 1945. godine saveznički avioni bombardovali su centar Kopenhagena u sklopu Operacije Kartagina sa ciljem da unište sedište Gestapoa u ovom gradu. Međutim, jedna bomba je greškom pala na osnovnu školu i uništila ceo kvart; zatim je posada drugog aviona, misleći da je prva pala na cilj, bacila još jednu bombu na isto mesto. 86 nedužnih danskih mališana i 18 odraslih ljudi izgubilo je život.

(Telegraf.rs)