Pre 52 godine australijski premijer je nestao bez traga i glasa. Misterija nikada nije rešena

Harold Holt je na dužnosti predsednika vlade svoje zemlje proveo manje od dvadeset tri meseca pre nego što se zauvek izgubio. Prirodno, teorije zavere pokušale su da popune vakuum

Harold Holt, australijski premijer, u crnom kostimu 1966. godine se sprema za podvodni ribolov kod Portsija gde je krajem naredne godine netragom nestao. Foto: Wikimedia Commons/vrroom.naa.gov.au/Ivar the Boneful

Možda su ga pojele ajkule. Možda su ga ubili agenti KGB. Možda ga je prihvatila kineska podmornica. Ili je, možda, izvršio samoubistvo? Ne bi bio prvi predsednik vlade koji se ubio tokom svog mandata, dešavalo se to u prošlosti, čak i u dvadesetom veku.

Doduše, Pal Teleki je kao mađarski premijer 3. aprila 1941. pucao sebi u glavu zato što je njegova država pogazila reč i ušla u „savez sa nitkovima“, pustivši Vermaht da kroči na mađarsko tlo radi napada Kraljevinu Jugoslaviji sa kojom je Budimpešta potpisala Sporazum o večnom prijateljstvu, i to samo tri i po meseca ranije; a Adolf Hitler je sebi prosvirao lobanju jer mu je Crvena armija radnika i seljaka zakucala na vrata berlinskog bunkera; ali ipak, dešavalo se. Na kraju se nikad nije saznalo šta se tačno desilo sedamnaestom po redu australijskom premijeru Haroldu Holtu koji je nestao sa lica zemlje 17. decembra 1967. godine.

Holt se rodio 1908. godine i praktično je čitav životni vek proveo kao „društveno-politički radnik“, kako se u to vreme govorilo u našoj zemlji. Nakon što je 32 godina bio poslanik u australijskom parlamentu, krajem januara 1966. je postao predsednik vlade. Kao lider Liberalne partije pobedio je na izborima obećavajući da će podržati američke ratne napore u Vijetnamu, ali nije mu bilo suđeno da vidi krah takve politike.

U petak 15. decembra 1967. godine, posle manje od 23 meseca provedenih na najodgovornijem položaju u zemlji, dovršivši državničke poslove u Kanberi, odleteo je avionom u Melburn. Odatle se kolima odvezao do Portsija, gradića sa jednim od najviših prosečnih godišnjih primanja u Australiji, gde je imao vikendicu. Nameravao je da odmori tokom vikenda, da se opusti, možda malo da pliva (ne zaboravite da tada tamo leto) i da se oda podvodnom ribolovu. Možda.

Plaža Čeviot kod Portsija gde je 17. decembra 1967. godine netragom nestao australijski premijer Harold Holt. Foto: Wikimedia Commons/Robyn Cox/Stickee

Tokom subotnjeg dana se družio sa prijateljima i rodbinom koji su imali kuće u Portsiju, a nešto slično je planirao i za nedelju. Ujutru 17. decembra je rano doručkovao i poigrao se sa malom unukom, obavestivši ukućane da za popodne planira da raspali roštilj, da onda ode na podvodni ribolov, a uveče okupi društvo. Oko 11.30 časova sastao se sa četiri prijatelja u komšijskoj kući i otišao s njima do mornaričke baze odakle su posmatrali dolazak jednog broda iz Engleske.

Ekipa se potom odvezla do plaže Čeviot, koju je Holt često pohodio. Odvojivši se na stranu, presvukao se u crni kostim iza stena, na pesku ostavio papuče i uskočio u vodu, uprkos visokoj plimi i uzburkanom okeanu. Možda je precenio svoje mogućnosti, zato što je tu navikao da pliva? Možda nije ozbiljno shvatio opasnost? Niko ne zna. Pošto su talasi bili sve viši i snažniji, prijatelji su mu vikali da se vrati, ali talasi mu to nisu dozvoljavali; mada je pitanje da li je uopšte išta mogao i da čuje od buke. Posle par minuta je nestao. Logično, udavio se, kao što se svake godine dešava mnogim običnim Australijancima koji precene sebe ili potcene okean. Ili se, pak, nije udavio?

Cela država digla se na noge da pronađe Holtovo telo i pokrenuta je najveća slična operacija u istoriji Australiji, ali i pored svih napora leš nikada nije otkriven. Kako je to moguće? Postoji nekoliko objašnjenja. Moguće je da je doživeo srčani udar, da ga je snažno udarilo plutajuće drvo, da ga je opekla meduza — ili da ga je napala ajkula kojih ima dosta u tim vodama. Napad ajkule bi objasnio nestanak leša. Moguće je i da se telo našlo zarobljeno ispod uzburkane površine pa zatim osekom bilo povučeno na pučinu; stručnjaci kažu da to nije neuobičajeno i kao primer navode slučaj koji se u blizini desio samo par godina ranije, kada su se tri mladića udavila, od kojih jedan nikada nije pronađen a druga dva bila izbačena na različitim mestima.

Potraga za australijskim premijerom Haroldom Holtom 17. decembra 1967. godine na plaži Čeviot kod Portsija. Foto: Wikimedia Commons/naa.gov.au

Naravno da racionalno objašnjenje nije bilo zadovoljavajuće masama željnim senzacije! Ubila ga je CIA jer je hteo da izvuče Australiju iz Vijetnamskog rata. Ubili su ga agenti Severnog Vijetnama koji su ga prethodno onesposobili nervnim agensom. Lažirao je smrt da bi pobegao sa ljubavnicom. Bio je u stvari celoga života špijun Narodne Republike Kine i lažirao je smrt da bi prebegao u tu zemlju, a pokupio ga je kineski ronilac i odvukao do podmornice koja je čekala u blizini (kada se ova priča pojavila 1983. stručnjaci su odmah ukazali na činjenicu da podmornica ne može da se pozicionira tako blizu te obale, dok je udovica Holta izjavila da „on čak nije ni voleo kinesku hranu“).

Elem, proglašen je mrtvim dva dana posle nestanka, a ceremoniji sahrane 22. decembra prisustvovali su kraljica Elizabeta II, princ Čarls, američki predsednik Lindon Džonson i mnogi drugi državnici. U međuvremenu je njegov nestanak postao je deo australijskog folklora i predmet crnog humora („plivanje kojem nije trebao peškir“). Njegovo ime se koristi za iznenadni i neobjašnjivi nestanak nekoga ili nečega; fraza „to do a Harold Holt“ je rimujući sleng za „to bolt“, što znači „brzi izlazak“ (ako vam nije jasan princip ovog slenga navedimo još jedan primer: „dead horse“ se kaže za „sos“).

Godine 1988. sportski komentator Džek Gibson — inače ranije trener ragbi-kluba „Kronula Saterlend šarks“ — izjavio je tokom jednog prenosa da je „čekati da Kronula osvoji Veliko finale isto kao ostaviti upaljeno svetlo na tremu za Harolda Holta“. Drugim rečima —uzaludno. Naredne tri decenije navijači rivalskih klubova su prilikom susreta sa Kronulom oblačili crne kupaće kostime i mahali zastavama sa Holtovim likom. Kronula je pre tri godine napokon osvojila prvu titulu prvaka. Holt još nije došao na trem.

VIDEO: Doživeli su najveći strah roditelja, neko im je ukrao bebe

(P. L.)