Beograd postoji u srcu Moskve: Malo Srba zna za ovu tajnu ruske prestonice

Jezgro glavnog grada Ruske Federacije u prošlosti je bilo okruženo belim zidinama po kojima je prostor unutar njih, a izvan Kremlja i Kitaj-goroda, dobio ime. Zidine su srušene za vlade carice Katarine Velike, pa je moskovski Beograd danas ovičen elitnim bulevarskim poluprstenom

Ovako je izgledala Semiverhnaja kula moskovskog Belog grada u 17. stoleću. Foto: Wikimedia Commons/vasnec.ru

Beli grad, to jest „Beli gorod” (rus. Бе́лый го́род), predstavlja istorijsko srce grada koji sebe nezvanično naziva Trećim Rimom.

Radi se o Moskvi, glavnom gradu Ruske Federacije. Reka Moskva i Beli grad do dana današnjeg u čvrstom stisku okružuju Kremlj i Kitaj-gorod, koji ne potpadaju pod njega.

Naziv je dobio po belim zidinama koje su ga okruživale i predstavljale treću po redu fortifikaciju prestonice.

Na ovoj karti Moskve iz sredine 17. veka, Beli grad je označen žutom bojom. Foto: Wikimedia Commons/Николай Аввакумов.

Striktno gledano, sve između tih zidina te zidina Kremlja i zidina oko Kitaj-goroda (koji se nalazi tik pored Kremlja), bio je Beli grad, izvan kojega je postojala i četvrta fortifikacija, koja je prelazila i na drugu stranu reke.

Beli grad je počeo da se razvija u 14. veku. Prvobitno, bio je to puki sistem odbrambenih rovova i nasipa; i tek Boris Godunov oko 1590. počeo da gradi zidine, poverivši taj posao slavnom neimaru Fjodoru Konu.

Veruje se da su ličile na one u Smolensku, s obzirom da ih je sam Kon gradio posle završenog posla u Moskvi.

Čistoprudni bulevar u Moskvi, deo prstena koji prati negdašnje zidine Belog grada. Foto: Wikimedia Commons/SergeyStepykin

Carica Katarina Velika rešila je u 18. stoleću da ih sruši, pošto su zbog vrtoglavog uspona Ruske imperije, koji je počeo s Petrom Velikim, postali potpuno bespotrebni, a pritom su i gušili širenje i razvoj grada.

Katarina, koja je carevala u Sankt Peterburgu, odlučila je da se na mestu bivših zidova zasade drvoredi i podignu vrtovi, što je na koncu dovelo do obrazovanja jednog modernog bulevarskog poluprstena oko tog dela grada (poluprstena, budući da je ograničen rekom Moskvom).

Proces je nekoliko decenija, a kada je dovršen, Moskva je dobila, manje-više, svoje savremene konture: granica moskovskog Beograda danas je „Bulvarnoje kolco”, što bi se moglo prevesti kao „Bulevarsko kolce”, pošto zvuči simpatičnije od „prstena”.

Gogoljevski bulevar u Moskvi, deo prstena koji prati negdašnje zidine Belog grada. Foto: Wikimedia Commons/Panther

Pre rušenja tih bedema, postojalo je 11 kapija kroz koje se moralo proći da bi se ušlo u Beograd. Redom, bile su to kapije Svih svetaca, Čertolska, Arbatska, Nikitska, Tverska, Petrovska, Dmitrovska, Sretenjska, Frolovska, Pokrovska i Jauska.

Mnogi delovi današnje Moskve koje se nalaze na mestima na kojima su se nekada nalazile kapije, svoje nazive duguju njima.

No ceo prostor, čitavo to gradsko jezgro, Moskovljani i danas nazivaju Beogradom — doduše, na svom jeziku.

(Telegraf.rs)