Francuski zamak godišnje poseti više stranih turista nego celu Srbiju (FOTO)

Zamak Šambor se nalazi u istoimenoj opštini u dolini reke Loare. Jedan je od najprepoznatljivijih zamaka na svetu zbog svog specifičnog arhitektonskog stila francuske renesanse koji sažima klasične renesansne strukture sa francuskim srednjevekovnim oblicima

Matematika je, na sreću ili nažalost, vrlo egzaktna nauka. Srbiju je 2015. godine posetilo ukupno 1,1 milion stranih turista, od čega se u Beogradu zadržalo skoro 650.000. To znači da je u ostatku Srbije boravilo oko 450.000 stranaca.

Francuski zamak Šambor godišnje poseti oko 700.000 ljudi; nisu svi stranci, ali većina sigurno jeste. To znači da je ovaj dvorac posećeniji od čitave provincijske Srbije, a imajući u vidu da posete Šamboru variraju iz godine u godine, verovatno se dešavalo i da primi dvostruko više inostranih turista.

Zbog čega je toliko poseban? Pre nego što se u njegovu posebnost uverite u galeriji slika priloženoj u okviru ovog teksta, ukratko ćemo pokušati i rečima da dočaramo njegov značaj.

Zamak Šambor se nalazi u istoimenoj opštini, u departmanu Loar-i-Šer koji se opet sa svoje strane nalazi u regionu Centar-Dolina Loare. Jedan je od najprepoznatljivijih zamaka na svetu zbog svog specifičnog arhitektonskog stila francuske renesanse koji sažima klasične renesansne strukture sa francuskim srednjevekovnim oblicima, a ujedno je i najveći zamak u dolini Loare.

Njegovu gradnju je naložio francuski kralj Fransoa I 1519. godine, samo četiri nakon što je seo na presto. Ideja je bila da mu ovaj zamak služi kao lovački konak, pošto je za vladarske rezidencije već imao dvorce Bloa i Amboaz.

Prvobitni dizajn je verovatno izradio Domeniko da Kortona, mada to nije sigurno; moguće je da je svoj doprinos dao i Leonardo da Vinči koji je u umro u godini kada je Šambor počeo da se gradi. Međutim, tokom 22 godina gradnje izgled je mnogo puta menjan.

Premda zamak nikada nije u potpunosti dovršen, kada je bio blizu kraja, kralj Fransoa I je odlučio da svog velikog rivala, svetog rimskog cara i španskog kralja Karla V ugosti baš u njemu, ne bi li mu pokazao svo bogatstvo, sav sjaj i divotu Francuskog kraljevstva.

NAJČAROBNIJI FRANCUSKI ZAMAK: I u njemu ogromna tapiserija posvećena Kosovskom boju stara 500 godina! (FOTO)

Kada je Francuska revolucija bila na vrhuncu 1792. godine, došlo je do pljačke i prodaje dela nameštaja. Nakon toga, građevina je neko vreme bila napuštena, a tokom XIX veka bilo je dosta pokušaja da se zamak obnovi. Tokom Drugog svetskog rata umetnička dela iz Luvra i Kompenjskog dvorca su sklonjena u Šambor.

Uživajte.

(O. Š.)