Put pored kojeg iskaču foke i kitovi, a talasi ga zapljuskuju: Magija u Norveškoj (FOTO)

Ovaj spektakularan put nalazi se u Norveškoj u blizini gradova Molde i Kristiansund i predstavlja drugu najposjećeniju atrakciju u ovoj skandinavskoj zemlji

Jedan od puteva  s najboljim pogledom na svetu je Atlanterhavsvejen odnosno Atlantik roud. Uzdiže se iznad talasa Norveškog mora, koji tokom olujnog vremena zapljuskuju mostove, stvarajući spektakularne prizore.

 Najopasniji aerodromi na svetu: Ovde putnici s razlogom aplaudiraju pilotu kad slete (VIDEO, FOTO)

5 najlepših skrivenih plaža na svetu: Nestvarne su! Ko ode tamo, poželi da se nikada ne vrati (FOTO) (VIDEO)

Atlanterhavsvejen je dug skoro devet kilometara, a sastoji se od nekoliko nasipa, sedam mostova i četiri stajališta s predivnim pogledom.

Prostire se po čitavom arhipelagu Norveškog mora, povezujući mala ostrva i zajednice Ejde i Averoja. Osim glavnog razloga za izgradnju – saobraćajne povezanosti zemlje, ovi krajevi predstavljaju popularnu lokaciju za ribarenje, a jedan od mostova je sagrađen naročito za tu namenu.

Turistička atrakcija postao je zbog neobičnih mostova, a najpoznatiji ujedno i najduži most je Storseisundet, koji je postao simbol ovog puta. Atlanterhavsvejen je prvobitno bio zamišljen kao pruga, ali taj projekt nikada nije bio realizovan. Nastao je 1970-ih, izgradnja je počela tek 1983, dok je konačno otvoren 1989. godine.

Vožnja ovim putem ostavlja utisak kao da vozite po samoj ivici mora. Vrlo je popularan među turistima, a naročito motociklistima.

Ako se vozite ovim putem možete uživati u prelepom skandinavskom pejzažu, na raznim odmaralištima posmatrati foke i kitove ili se samo diviti razornim talasima koji udaraju u put.

Ako imate sreće možda naletite i na uragan koji u ovom području nisu strani. Samo za vreme gradnje puta ovde je prošlo 12. uragana.

(Telegraf.rs)