U sred zime letnja poslastica s popustom od 7% (FOTO)

Po grčkoj mitologiji, tamo gde se srpski turisti danas rado odmaraju u staro vreme su boravili Titani, deca bogova, sinovi i kćerke boga neba Urana i boginje zemlje Geje

Postoji milion i jedan razlog zašto srpski turisti obožavaju Grčku i zašto baš na na Sitoniji, Halkidikiju ili Atosu provode leto ili decenijama unazad odlaze s osmehom na odmor u zemlju nestvarne istorije s milion mitova, odnosno zemlju u kojoj su i bogovi uživali.

Kad se svemu doda i fenomenalna klima, predivne uvale s još lepšim plažama, božanstveno okruženje i bezbroj drugih letnjih čarolija uz dobre cene, sjajnu hranu, vrhunsko vino i muziku za romantične duše, onda postaje jasno i zašto je Halkidiki, ili ovaj deo kontinentalne Grčke, nama jako blizu, toliko omiljen među srpskim turistima.

Po grčkoj mitologiji, tamo gde se srpski turisti danas rado odmaraju u staro vreme su boravili Titani, deca bogova, sinovi i kćerke boga neba Urana i boginje zemlje Geje. U velikom boju sa Titanima bog mora Posejdon je izgubio svoj trozubac. Na mestu gde se održala bitka, nastala su tri kraka, tri "prsta" Halkidikija - Kasandra, Sitonija i Atos ili Sveta gora.

Treći prst po svemu je poseban. I srpskim turistima posebno zanimljiv. Na Atosu je smeštena jedinstvena pravoslavna monaška republika koja već više od hiljadu godina živi po crkvenim kanonima i u duhu vizantijskog vremena. U manastirskim riznicama se čuva neprocenjivo bogatstvo, dragocenosti, ikone i rukopisi. Atos zovu i carstvo monaha. Praznik za ljudsko oko su mnogobrojni vizantijski manastiri tajanstveno ušuškani u listopadnim šumama, zalivima ili doslovno "obešeni" na nepristupačnim stenama. Do njega se najlakše stiže iz Uranopolisa.

Za mnoge Kasandra je raj na zemlji. Naselja na ovom prstu su sačuvala ekološku nit pa se ova zona, s pravom, smatra jednom od najboljih za odmor u Grčkoj. Najzapadniji je krak poluostrva i najbliža je Solunu. Njena očaravajuća priroda, velelepne peščane plaže, stene i useci prekriveni borovom šumom, privlače pažnju velikog broja turista. Živopisna naselja Afitos, Kriopigi, Polihrono, Hanioti, Pefkohori utapaju se u zelenilo oivičeno beskrajnim peščanim plažama...

Sitonija, srednji od tri kraka, za mnoge "park Halkidikija", jedinstveni je ugao zemlje sastavljen od visokih planina i zlatnih plaža, mnogovekovne istorije i savremenog života. Idelano je mesto za one koji na odmoru priželjkuju vrhunski smeštaj u okruženju nedirnute prirode. Peščane plaže, mali zalivi i svežina borovih šuma je ono što čeka turiste. I sve to na samo sat vožnje od Soluna. Ono što možda Sitoniju čini posebnom jeste istina da ima i najlepše plaže u ovom delu Grčke.

Izdvajaju se Oranž bič tj. Kavourotripes i Agios Ioanis. U velikoj decembarskoj akciji koja je počela 4.12. i trajaće do popune kapaciteta, KonTiki je u mogućnosti da svoje najvernije putnike obraduje neverovatnim popustom od 7% na već snižene cene za leto 2018. odnosno najtraženije hotele u Olimpskoj regiji i na Halkidikiju. U ponudi za 2018. je više od 100 hotela različitih kategorija sa kojima su napravljeni ugovori i za naredno leto, jedino i samo zato, jer su Kon Tikijevi gosti bili zadovoljni njihovom uslugom ionim što pružaju gostima.

Jedan od njih je, bez dileme, i Hotel Athos Palace 4* u Kalitei na Kasandri. Uz popuste tu je i dodatna priča, tj. 100% popusta za dvoje dece do 12 godina. Isto važi i za još jedan sjajan hotel - Pallini Beach 4* , dok hotel Portes Beach 4*, Nea Potidea, Kasandra ovu ponudu čini jednako zanimljivom s popustom od 100 % popusta ali za dete do 14 godina. Iz ponude se izdvajaju još dva hotela najviše zato jer je reč o smeštajnom kapacitetu sa potpuno novim konceptom i više nego atraktivnom ponudom. Reč je o hotelima Ikos Oceania 5*  i Sani Beach 5*, Kasandra .

Mnogi srpski turisti do Halkidikija putuju sopstvenim prevozom što znači da su u prilici da se već posle nekoliko sati vožnje brčakaju u čistom i toplom moru. I još jedan bitan podatak: u svim mestima na putu do letovališta postoje mnogobrojni marketi sa osnovnim potrebštinama. Takođe, u svim turističkim mestima u brojnim malim prodavnicama se može naći i odeća, obuća i oprema za plažu, kao i suveniri. Suveniri su ne samo dokaz gde ste bili na odmoru već i lep poklon.

U Grčkoj to su keramički predmeti, najčešće kopije muzejskih eksponata. Grčka je i zemlja dobrih trgovaca. U ovom delu veliki šoping centri su u Solunu. Ovo je i regija dobrog provoda i sjajnih restorana čije je radno vreme do ponoći ali po potrebi i duže, odnosno "dok poslednji gost ne ode". Od grčkih nacionalnih specijaliteta Srbi, utisak je, najviše cene giros. Onaj pravi, koji uz kvalitet daruje i dobru cenu, je giros kod Gerija u Hanijotiju.

(Telegraf.rs/ PR)