Srpski turisti hrle da vide čudo prirode u Grčkoj koje nije uvek u tako lepom izdanju kao na slikama

Jola je prirodni bazen i prava turistička atrakcija na Tasosu

Ovo čudo prirode na Tasosu zovu i prirodnom morskom lagunom u stenama, a oni koji su ga posetili u periodu velikih talasa zovu je prirodnim đakuzijem.

Foto: Bojana Krstić

Prvo što treba da znate ukoliko želite da posetite ovaj prirodni fenomen je da do njega nije baš lako doći.

Jola se nalazi na 4 km od mesta Astrida, a putokaz koji sa magistrale pokazuje gde treba da skrenete je slabo vidljiv. Put do Jole je prava avantura na kraju koje vas čeka neverovatna prirodna lepota.

Foto: Bojana Krstić

Kada skrenete sa magistrale i stignete do prvog parkinga možete ostaviti auto tu ili nastaviti vrlo neravnim i nepristupačnim putem do parkinga broj dva.

Odatle vas nerevan i pomalo opasan put vodi pešaka i posle nešto manje od 2 kilometra izbićete na pučinu i strminu preko koje ćete se kamenim pločama spustiti do bazena u steni.

Foto: Bojana Krstić

Kupanje u ovom bazenu biće nezaboravan doživljaj, ali možete biti i manje sreće i posetiti Jolu u ne tako reprezentativnom izdanju.

Naime, kada nema mnogo padavina i talasa i bazen se nedeljama ne ispira, voda u njemu može biti tamno zelena, pa čak i crna i tada se ne preporučuje kupanje, a sam doživljaj ovog mesta nije potpun.

Foto: Bojana Krstić

Nečija iskustva su bila razočaravajuća. Voda je bila mutna, prljava i zaudarala je. Nije bilo ni traga ni glasa od zelene boje vode koju možete videti na svim slikama na internetu, pa i na ovim našim.  Nas je zadesila sreća pa je pri našem dolasku Jola bila u svom punom sjaju.

(Telegraf.rs/B.K.)