Ako ne možete da se odlučite da li da letujete u Grčkoj ili Turskoj, onda je ovo pravo ostrvo za vas

Samo kilometar i po deli grčko ostrvo od Turske!

Spaja more i planinu, spaja Grčku i Tursku...

Ako ne možete da se odlučite da li želite da letujete u Turskoj ili Grčkoj, onda je možda bolje da posetite Samos – grčko ostrvo koje je od Turske udaljeno jednim kanalom, tačnije nešto više od 1.000 metara, pa se tako jedan dan možete kupati na Samosu, a drugi u Kušadasiju!

Grci vole da kažu da je Samos jedno od retkih ostrva koje sebi nije dozvolilo da se previše razmazi, a i izgledom ne liči na ostala – brdovito je sa najvišom tačkom na planini Kerketefs na 1.433 metra. Samim tim je i Samos među retkim ostrvima povoljnim za razvoj poljoprivrede.

Foto: Wikimedia/Αναστασίου Νίκος / Nicosanastassiou

Ipak, šljunkovite plaže su ono što ga čini savršenim za godišnji odmor, posebno ako dolazite na odmor sa decom, a od desetine popularnih plaža sigurno je da ćete pronaći neku koja vam najviše odgovara.

Poznat je Samos i po burnoj istoriji, a baš na ovom ostrvu rođen je čuveni matematičar Pitagora i filozor Epikur. Bio je i glavni trgovački centar u vreme antičke Grčke.

Osim toga, ostrvo je dovoljno veliko da ne morate letovati uvek u istom letovalištu. Manja mesta, poput Potokakija ili gradovi potput Pitagorije idealno su mesto da se smestite.

Foto: Wikimedia/Bob&Anne Powell

Što se cena i smeštaja tiče, Samos spada u „jeftinija“ ostrva, tačnije ona koja će vam pružiti mnogo za malo novca, a odnedavno se nalazi i u ponudi naših agencija po ceni već od 370 evra.

Zanimljivo je da je Egejsko more u ovom delu vrlo nepredvidivo, pa tako postoje plaže na kojima se možete kupati celog leta, a postoje i one na kojima je temperatura vode toliko niska da se poredi sa Antarktikom.

(T.T./Telegraf.rs)