"Slobodna Dalmacija": Nije tačno da se u Beogradu slušaju samo cajke i evo čega se morate paziti

Kratki vodič za hrvatske turiste kroz Beograd

Jedan od najčitanijih hrvatskih portala "Slobodna Dalmacija" putovanje u Beograd opisuje kao iskustvo koje se ne zaboravlja.

Hrvatski portal je odmah pokušao da razbije mit o Beogradu, kao o prestonici narodnjaka.

- Niste u pravu, jer u Beogradu svatko može pronaći glazbu prema svom ukusu - navodi se u tekstu - Štaviše, našim susjedima cajke su se toliko popele na vrh glave da ih mnogi izbjegavaju kada izlaze u noćni život, premda je grad poznat upravo po njima i nekim su jedan od glavnih motiva za posjetu.

Foto: A. Nalbantjan

"Slobodna Dalmacija" piše da su Beograđani dosta slični Dalmatincima, posebno jer su komunikativni, srdačni, gostoprimljivi i uvek spremni za šalu i zezanciju.

- Kada im kažete da dolazite iz Splita, odmah će s vama krenuti u priču, a starije generacije gotovo sigurno će se prisjetiti nekih anegdota iz grada podno Marjana, u vrijeme kad su kod nas dolazili na ljetovanje.

Foto: Marko Jovanović

Ipak, hrvatskim turistima preporučuju da se čuvaju jedne stvari - zamene kuna u dinare.

- Preporuka je da se svakako pazite uličnih mjenjača koji su poznato po prijevarama i držite se službenih mjenjačnica, a njih ćete u centru Beograda naći na svakom koraku.

Za odsedanje preporučuju Vračar, Dorćol ili Zeleni venac, a posebno su istakli i obilazak bogataške četvrti Dedinje gde je i poslednje počivalište Josipa Broza Tita.

Video: Delije iz Hrvatske i Crne Gore okupirale Marakanu: Pobeda je naša!

(T.T./Telegraf.rs)