• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sumerska skulptura stara više od 4.000 godina vraća se u kolevku

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej umetnosti Metropoliten iz Njujorka dogovorio se o repatrijaciji sa vlastima Iraka

  • 0

Muzej umetnosti Metropoliten iz Njujorka, popularno Met, i Republika Irak objavili su da je bakarna skulptura muškarca sa kutijom na glavi, stara više od 4.000 godina, vraćena u kolevku. Američki muzej kupio je skulpturu 1955.

Kada su je stručnjaci proučili utvrđeno je da delo ipak pripada Iraku, pa se muzej dogovorio o repatrijaciji. To je deo inicijative kulturnog vlasništva, koju je Metropoliten pokrenuo prošle godine, navodi se u saopštenju muzeja.

- Met je posvećen odgovornom skupljanju antikviteta i zajedničkom staranju o svetskom kulturnom nasleđu. Čast nam je što sarađujemo sa Republikom Irak na povratku ove skulpture. Nadamo se nastavku dijaloga – rekao je Maks Holejn, direktor Meta.

Hramovi su bili najvažnije institucije u mesopotamskim gradovima u periodu ranih dinastija (2900-2350. pre nove ere). Svaki grad imao je boga zaštitnika, čiji hram je bio sagrađen na velikog platformi i bio je vidljiv sa velikih razdaljina.

Bakarna skulptura nagog muškarca sa kutijom na glavi je izuzetan primer sumerskih skulptura iz tog perioda. Samo neke grupe ljudi su prikazivane nage u ranom dinastičkom periodu – sveštenici, atlete, mitološki heroji i ratni zarobljenici.

Figura, koja podseća na sveštenika koji nudi dar božanstvu, verovatno je iz jednog od hramova.

(Telegraf Nauka / Met Museum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>