• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tereni su bili sveta mesta, a sportisti nekad žrtvovani bogovima: Nova istraživanja o misterijama Maja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici analizirali DNK biljaka sa prostora za igru u Kampečeu

  • 0
Teren za igru maja Ostaci jednog od terena za igru Maja... Foto: Shutterstock / Astrid van der Eerden

Za mnoge ljubitelje sporta širom planete stadioni su skoro, pa sveta mesta. Ipak, u vreme drevnih Maja sportski tereni su bili upravo to, pokazalo je novo istraživanje arheologa sa Univerziteta u Sinsinatija.

Korišćenjem analize DNK biljaka na terenima za čuvenu igru s loptom otkrivena je čitava kolekcija biljaka korišćena u ceremonijama i ritualima u drevnom gradu Maja. Biljke poznate religijskim i medicinskim svojstvima otkrivene su ispod poda tržnice sagrađene iznad terena za igru s loptom, prenosi Phys.org.

Istraživači veruju da su Maje prinele žrtve bogovima tokom izgradnje terena.

- Kada su gradili novu zgradu, oni su molili bogove za sreću i zaštitu – rekao je Dejvid Lenc, profesor Univerziteta Sinsinatija.

Studija je objavljena u žurnalu PLOS One. Istraživanja su sprovodili meksički Nacionalni institut antropologije i istorije u saradnji sa još nekoliko univerziteta.

Lenc i njegov tim već godinama proučavaju mezoameričke kulture širom Meksika i Srednje Amerike. Novi alati omogućuju otkrivanje tajni korišćenja biljaka.

Istraživači su od 2016. do 2022. radili u Jahnohkahzu u Kampečeu, oko 14 kilometara severno od granice sa Gvatemalom, gde je iskopano malo igralište.

Maja civilizacija Mayan civilization Foto: Shutterstock

Drevne Maje su imale više igara sa loptom, uključujući i pok-a-tak, mešavnu fudbala i košarke. Oni su loptu ubacivali u svojevrsni koš.

- Međutim, nisu svi tereni imali taj prsten za ubacivanje. Mislimo da su danas sportski tereni mesta zabave. To nije bio slučaj kod drevnih Maja – rekao je Lenc.

On je naveo čuveni majanski mit o herojima blizancima koji su morali da igraju tu igru s loptom da bi pobegli iz podzemnog sveta . Naučnici veruju i da su, u nekim slučajevima, takmičari žrtvovani bogovima po završetku meča.

U nekim velikim gradovima poput Tikala u Gvatemali, tereni su bili izgrađeni odmah pored najvećih hramova.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>