• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Recept je iznenađujuće sličan savremenom“: Otkriveni sastojci najstarijeg poznatog karmina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bočica sa jarkom crvenom bojom stara je skoro četiri milenijuma, a otkrivena je 2001.

  • 0
Najstariji karmin Najstariji karmin iznenadio sličnošću sa današnjim... Foto-montaža: M. Vidale, F. Zorzi et al. A Bronze Age lip-paint from southeastern Iran. Sci Rep 14, 2670 (2024); Karolina Grabowska/Pixabay

Mala, bogato izrezbarena bočica stara oko 4.000 godina otkrivena u jugoistočnom iranskom gradu Džiroftu sadrži jarko crveni pigment, pa arheolozi veruju da je reč o najstarijem poznatom karminu.

Cilindični predmet jedan je od hiljadu predmeta koji su opljačkani 2001, kada je reka Halil poplavila groblja iz bronzanog doba u Džiroftu. Predmet je kasnije pronađen i vraćen, piše Archaeology.org.

Tim koji je predvodio arheolog Masimo Vidale sa Univerziteta u Padovi datirao je pigment iz bočice između 1936. i 1687. pre nove ere, kada je u kraju cvetala Marhaši civilizacija.

- Mala bočica otkrivena među predmetima opljačkanim pa vraćenim u region Džiroft u jugoistočnom Iranu, sadrži jarko crveni kozmetički preparat koji je najverovatnije boja ili pasta za usne. Analitičkim istraživanjem koje je uključivalo difrakciju rendgenskim zracima, skeniranje elektronskom mikroskopijom-energetski disperzivnom spektroskopijom i HPLC spektrometrijom, mineralne komponente crvene supstance identifikovani su kao hematit, zatamnjen manganitom i braunitom, kao i tragovima galenita i anglezita, pomešan sa biljnim voskom i drugim organskim susptancama. Mešavina je iznenađujuće slična receptima za savremeni karmin – navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Scientific Report i dodaje:

- Objavljujemo i prvi datum dobijen datiranjem radioaktivnim ugljenikom iz kozmetike bronzanog doba na Bliskom istoku: pigment je iz ranog 2. milenijuma pre nove ere, što je povezano sa u tekstovima iz Mesopotamije više puta spominjanom civilizacijom Marhaši.

Arheolozi ne znaju kome je ovaj najstariji poznati karmin pripadao, ali znaju da su ovakvi preparati korišćeni u to vreme u Iranu.

- Supstanca koju s izvukli iz bočice je veoma mračna i praškasta. Posuda, napravljena od finog kamena, imitira oblik bočice napravljene od trske, kakve su koristili tadašnji ljudi. U ovom slučaju posuda je elegantnija i napravljena je od vrednog kamena – rekao je za LiveScience Masimo Vidale.

(Telegraf Nauaka / Archaeology.org / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>