• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potraga za izgubljenom kraljicom drevnog Egipta: Zagonetna Nefretiti i dalje očarava

Vreme čitanja: oko 3 min.

Arheolozi su najavili da su sve bliže otkriću grobnog mesta čuvene egipatske kraljice Nefretiti

  • 0
Nefertiti OLIVER LANG / AFP / Profimedia

Nefertiti, jedna od najfascinantnijih figura drevnog Egipta, ostaje neuhvatljiva misterija koja intrigira i inspiriše istraživače širom sveta. Prvi put je moderni svet bio je očaran njenom lepotom 1912. godine, kada se pojavila njena legendarna bista, koja je postala simbol egipatske lepote. Njen život započeo je u Tebi, gde je kao devojka bila podignuta na dvoru, možda kao kći Aja, bliskog saradnika faraona Amenhotepa III. U 15. godini udala se za Amenhotepa IV, kasnije faraona i velikog reformatora koji je promenio ime u Ehnaton, piše Artnet.

Nefertiti je bila sledbenica Atona, boga Sunca, u vreme kada je Amenhotep IV odlučio da Egipat prevede u monoteizam. Njena podrška Ehnatonu i uvođenju monoteizma i obožavanju Atona je imala značajan uticaj na religijske promene u drevnom Egiptu. Nefertiti je bila više od samo supruge faraona - mnogi je vide kao savladara, a neki čak veruju da je i sama postala faraon i da je vladala pod muškim imenom Smenkare.

Nefertiti i Ehnaton su imali šest kćeri, dok je njegov sin i naslednik, Tutankaton (kasnije Tutankamon), rođen od jedne njegove sestre. Nakon smrti jedne od njihovih kćeri tokom porođaja, Nefertiti nestaje iz istorijskih zapisa, što je dovelo do mnogih teorija i spekulacija o njenoj sudbini.

Većina istoričara misli da je umrla, ali su se pojavile i druge teorije. Neki tvrde da ju je Ehnaton odbacio zbog nedostatka potomstva, ali tada je već imao naslednika. Druga opovrgnuta teorija tvrdi da je proterana zbog odricanja od Atona, dok jedna teorija kaže da je Nefertiti počinila samoubistvo nakon smrti svoje kćeri.

Nedavno su istraživači počeli da se pitaju da li je Nefertiti bila misteriozna "dakhamunzu" (moguće tumačenje reči za "egipatsku kraljicu" na jeziku hetitskog naroda) koja je, prema istorijskim zapisima, molila da se uda za sina hetitskog kralja. Međutim, mnogo više istraživača veruje da je postala monarh sama nakon Ehnatonove smrti.

Zai Havas, jedan od poznatih arheologa koji rade na ovom slučaju, misli da se Nefertiti prerušila u muškarca po imenu Smenkare kako bi vladala dok kralj Tutankamon ne preuzme vlast.

U potrazi za odgovorima, istraživači su sprovodili brojne studije i analize. Britanska egiptološkinja Džoan Fletčer tvrdila je 2003. godine da je identifikovala Nefertiti kao jednu od mumija pronađenih u grobnici Amenhotepa II, ali ova tvrdnja nije potvrđena. Egipatski arheolog Zai Havas je takođe bio uključen u istraživanje, koristeći CT skenove da testira hipotezu da je jedna od mumija iz Doline kraljeva Nefertiti, ali bez uspeha.

Najnovija istraživanja, sprovedena 2020. i 2023. godine, koriste naprednu tehnologiju u potrazi za Nefertitinim grobom. Nicholas Reeves je 2015. godine izneo teoriju da su skrivena vrata pronađena u Tutankamonovoj grobnici možda vodila do Nefertitine grobnice, što je izazvalo veliku pažnju i nastavak istraživačkih napora. Istraživanja su koristila georadarske metode i visokorezolucijske površinske skenove kako bi se otkrile nove informacije o mogućim lokacijama njenog groba.

Iako rezultati još uvek nisu javno objavljeni, Zai Havas je 2023. godine najavio da očekuje konačnu identifikaciju Nefertitinih ostataka u tekućoj godini. Havas je tvrdio da amajlije pronađeni kod Tutankamona podržavaju njegovu hipotezu da je jedna od mumija koje je otkrio u Dolini kraljeva zapravo Nefertiti.

Međutim, do danas Nefertitini ostaci nisu pronađeni, a njena sudbina ostaje tajna drevnog sveta koja intrigira i inspiriše istraživače širom sveta. Dok se svet i dalje bavi ovom zagonetkom, nadamo se da će jednog dana biti otkrivena istina o sudbini najmoćnije kraljice drevnog Egipta.

(Telegraf Nauka / Artnet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>