• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaklana je i bačena u jamu, na kosti životinja: Otkriveni tragovi ritualnog ubistva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su na ostacima devojke preminule pre 2.000 godina pronašli dokaze nasilne smrti, ali i mučnog života

  • 0
Arheološko nalazište Foto: Jonathan Beal / Bournemouth University /INSTAR Images / Profimedia

Arheolozi su otkrili ostatke devojke za koju veruju da je ubijena tokom rituala. Tim istraživača sa Univerziteta u Bornmutu ispitao je ostatke žene stare oko 20 godina iz gvozdenog doba, koja je pre oko 2.000 godina ubijena tako što je ubodena u vrat ili zaklana, saopštio je Univerzitet.

Rezultati istraživanja objavljeni su u Antiquities Journal, a prikazuju i život na dnu društvene hijerarhije na prostorima oko današnjeg Dorseta u Engleskoj.

Vodila je težak život, imala je oštećenje na rebrima, verovatno od udarca koji je zadobila nedeljama pre nego što je ubijena.

- U drugim grobovima našli smo preminule koji su bili pažljivo spušteni u jamu, ali ova mlada žena nije. Bačena je licem na dole na namerno postavljen polumesec od životinjskih kostiju, pa se čini da je reč o ritualnom ubistvu – rekao je dr Martin Smit, vanredni profesor forenzike i biološke antropologije na Univerzitetu u Bornmutu.

Na njenoj kičmi otkrili su značajne tragove degeneracije i artritisa, imala je oštećenja na kičmenim pršljenovima, kao i razvijene mišiće koji su znak teške fizičke aktivnosti.

Tim je proučio izotope u njenim zubima, što znači da mogu da identifikuju odakle je neko pio vodu kao dete. To ispitivanje pokazalo je da je poreklom iz naselja udaljenog oko 30 kilometara.

Trenutno rade DNK analize da saznaju više o njenom životnom putu.

- Sve što smo otkrili, poput problema sa kičnom, teškog rada, povreda, mesta odrastanja, ali i to kako je sahranjena ukazuju da je bila izolovana u ovoj zajednici. Kada se tome doda način sahrane i platforma od kostiju životinja, najverovatniji zaključak je da je bila žrtva ritualnog ubistva. Takođe, otkrili smo i veliki trag sečenja na njenom vratu – rekao je dr Smit.

(Telegraf Nauka / Bournemouth University)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>