• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crna Gora postala vlasnik Embraera koji od 2020. stoji na aerodromu Podgorica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion poznat pod imenom Čarli nekada bio u vlasništvu Montenegro Airlinesa. Air Montenegro nije imao dovoljno novca da ga otkupi i dovede u letno stanje

  • 0
Montenegro Airlines Salinger Igor

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore dobilo je od brazilske banke BNDS dokument kojim se potvrđuje da je država Crna Gora vlasnik vazduhoplova Embraer E-195 u tamošnjim medijima poznatog pod imenom Čarli.

Ovu informaciju potvrdio je ministar saobraćaja Filip Radulović, koji je najavio da će Crna Gora "odmah uraditi analizu i sagledati u kakvom stanju se nalazi vazduhoplov", nakon čega će biti poznata dalja sudbina ovog aviona koji je bio u floti Montenegro Airlinesa i nosio registracijsku oznaku 4O-AOC.

Embraer E-195 prizemljen je od 2020, od kada je parkiran na Aerodromu Podgorica (TGD). Za nabavku ovog aviona Crnogorska vlada potpisala 2010 garanciju, da bi 13 godina kasnije morala da potpiše i sporazum o poravnanju sa brazilskom Vladom u iznosu od 4.99 miliona dolara. Ministar Radulović je poručio da će sudbina Čarlija biti poznata nakon što se sagleda stanje u kom se nalazi.

“Očekujem da ćemo uskoro znati koliko novca bi bilo potrebnio da se Čarli vrati u plovidbeno stanje. Nakon toga ćemo donijeti konačnu odluku šta ćemo sa tim vazduhoplovom”, zaključio je Radulović i dodao: “Ako odlučimo da ga vratimo u plovidbeno stanje biće potrebno oko godinu dana da to učinimo”.

Podgoričke “Vijesti”su ranije objavila da je nova crnogorska nacionalna avio-kompanija Air Montenegro odustala od plana da Čarli bude deo njene flote jer nisu imali novca da ga otkupe od brazilske banke i vrate u plovidbeno stanje.

Emrbaer je posletnji put poleteo 26. decembra 2020. kad je preleteo sa aerodroma Tivat (TIV) na aerodrom Podgorica. Avion je na podgorički aerodrom stigao ispravan i u plovidbenom stanju, ali je u međuvremenu - kako navode podgorički mediji - "devastiran do te mere da u njega sada treba uložiti više od osam miliona eura kako bi se vratio u operativnu upotrebu".

(Aero.rs)

Video: Otvaranje linije Izmir-Tivat Air Montenegro

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>