• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još jedan uzbunjivač u aferi Boeing umro: Džošua Din iz Spirit Aero Systemsa preminuo od teške infekcije pluća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši uposlenik Spirita koji je prvi podneo prijavu protiv kompanije pred FAA primljen pre dve nedelje u bolnicu sa upalom pluća. Intubiran par dana kasnije, umro posle 15 dana

  • 0
Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Džošua Din, nekadašnji revizor kvaliteta u kompaniji Spirit Aero Systems koji je prvi upozorio državne organe SAD na propuste u proizvodnji delova za Boeing 737, iznenada je umro u 44. godini.

Din je svojevremeno podneo prijave Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) tvrdeći da se u kompaniji koja proizvodi delove za Boeing "na proizvodnoj liniji (za) 737 dešavaju ozbiljni propusti u kvalitetu" koje "viši menadžment ozbiljno ignoriše", piše Guardian.

U nesrećama dva aviona Boeing 737 Max koje su se desile 2018. i 2019. godine poginulo je 346 putnika, o čemu je pisao portal Aero.rs . Ministarstvo pravde razmatra da li je Boeing prekršio sporazum koji je štitio kompaniju od krivičnog gonjenja.

Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Din je prošle godine otpušten iz kompanije Sirit Aero Systems, nakon čega je pokrenuo spor pred Ministarstvom rada SAD, tvrdeći da je otpušten u znak odmazde zbog toga što je postao uzbunjivač pred FAA.

Prema Seattle Timesu, Din je hospitalizovan nakon što je dobio upalu pluća i potom ozbiljnu infekciju, zbog koje je bio intubiran. Dve nedelje po prijemu u bolnicu - Din je preminuo. Vest o njegovoj smrti potvrdila je i njegova porodica na društvenim mrežama.

Dina je zastupala ista advokatska firma koja je zastupala uzbunjivača iz Boeinga Džona Bareta, koji je u martu pronađen mrtav. Prema preliminarnim rezultatima istrage, Baret je izvršio samoubistvo.

On je u Boeingu proveo skoro tri decenije, a 2019. je u razgovoru za New York Times rekao da je pronašao opiljke i metalne trake koji su mogli da prouzrokuju "katastrofalnu štetu da su nekako oštetile žice uvezane u sistem upravljanja letom".

Baret je tvrdio da je menadžment Boeinga ignorisao njegove pritužbe i premestio ga na rad u drugi deo fabrike. O njegovim tvrdnjama više možete pročitati u posebnom tekstu.

Senat Boing Boeing saslušanje Sem Salepur Sam Salehpour Ed Pirson Džo Džekobsen Joe Jacobsen Foto: Tanjug/AP

Prošlog meseca, još jedan uzbunjivač iz Boeinga, Sem Salehpur (na slici gore), rekao je na saslušanju u Kongresu da u Boeingu "nema kulture bezbednosti" i tvrdio da su zaposleni koji su ukazivali na propuste "bili ignorisani, marginalizovani, izopšteni" i da se bojao "fizičkog nasilja" nakon što je javno izneo svoje zabrinutosti, o čemu je portal Aero.rs takođe izveštavao.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>