• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Riyadh Air ponovo u šopingu: Start-up prevoznik iz Saudijske Arabije naručio nove avione

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijska Arabija je za prevoznike Saudia i Riyahd Air u martu prošle godine obezbedila 78 novih Boeing 787 Dreamliner aviona

  • 0

Saudijska avio-kompanija Riyadh Air naručila je nove uskotrupne avione. Broj kupljenih letelica za kratke i srednje linije za sada nije poznat, a prema rečima direktora prevoznik će naručiti još vazduhoplova.

Start-up avio-kompanija sa velikim planovima iz Saudijske Arabije Riyadh Air navodno je sklopila dogovor o kupovini novih aviona. Reč je o narudžbi za uskotrupne letelie, a prema rečima generalnog direktora Tonija Daglasa detalji o ovom aranžmanu biće otkriveni u narednim mesecima, preneo je ch-aviation u ponedeljak 13. maja.

Riyadh Air saudijska avio kompanija Foto: Tanjug/AP/Lewis Joly

Prvi čovek Riyadh Aira je takođe saopštio da prevoznik namerava da kupi još aviona. Treća po redu porudžbina biće za širokotrupne letelice i treba da bude finalizovana do 2025. godine.

Upravo naredne godine Riyadh Air planira da otpočne redovne letove. Komercijalni direktor avio-kompanije Vinsent Koste najavio je da će prodaja karata započeti u januaru 2025. godine kao i da su prvi letovi planirani za jun naredne godine. Prema njegovim rečima, Riyadh Air namerava da opslužuje deset stranih destinacina do kraja 2025. godine i da svakog meseca otvara po dve nove linije, piše ch-aviation.

Podsetimo, Saudijska Arabija je za prevoznike Saudia i Riyahd Air u martu prošle godine obezbedila 78 novih Boeing 787 Dreamliner aviona. Polovina naručenih letelica, odnosno njih 39, treba da pripadne Riyadh Airu.

Prevoznik je u decembru 2023. godine potpisao ugovor i o kupovini dva simulatora za B787 od kanadske firme CAE.

Nova avio-kompanija namerava da poveže Saudijsku Arabiju sa velikim brojem destinacija u inostranstvu i nametne se kao konkurent već etabliranim bliskoistočnim konkurentima poput Emirates, Qatar Airways i Etihad Airways. Riyahd Air je u vlasništvu Fonda za javna ulaganja (Public Investment Fund) Saudijske Arabije i ima za cilj da podrži ambiciozne planove rasta kraljevstva u avio-sektoru.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>