• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nišlija iz Litvanije: Posle Air Serbia, i Wizz Air koristi usluge stranih avio-kompanija za letove iz Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina putnika je navikla na jarko ljubičasto-purpurne avione mađarske niskotarifne avio-kompanije, Wizz Air od nedavno leti i sa drugim vazduhoplovima

  • 0
Avion Express u Nišu Foto: Facebook/Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu redovan gost postao je jedan litvanski Airbus A320. Kako ni jedna avio-kompanija sa Baltika ne obavlja redovne letove ka drugom najvećem aerodromu u Srbiji, pažljive posmatrače vazduhoplovnih dešavanja je iznenadio dolazak letelice registrovane u Litvaniji.

Niški aerodrom (INI) je na društvenim mrežama objavio fotografije letelice Avion Expressa na parking poziciji blizu terminala. Sa Konstantina Velikog navode da letelica određenim danima leti za Wizz Air (W6) na liniji za Memingen (FMM).

Mada je većina putnika navikla na jarko ljubičaste avione mađarske niskotarifne avio-kompanije, Wizz Air od nedavno leti i sa drugim vazduhoplovima.

Avion Express u Nišu Foto: Facebook/Aerodrom Niš Konstantin Veliki
Avion Express u Nišu Foto: Facebook/Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Usled problema sa Pratt & Whitney motorima zbog kojih je prizemljena petina flote Wizz Aira, avio-kompanija ostala je bez velikog broja aviona Airbus A320neo/A321neo. Kako bi nadoknadila privremeno neoperativne letelice, Wizz Air je iznajmio avione i posade drugih avio-kompanija, o čemu je Aero.rs već pisao.

Čini se da je jedan od iznajmljenih aviona i LY-NVM - Airbus A320 u registru avio-kompanije Avion Express. Ovaj prevoznik na svom sajtu navodi da pruža usluge iznajmljivanja aviona u ACMI aranžmanu (Aircraft, Crew, Maintenance i Insurance) koji podrazumeva i najam posada, održavanje i osiguranje letelica.

Na listi klijenata Avion Expressa nalazi se i Wizz Air.

Avion Express u Nišu Foto: Facebook/Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, LY-NVM je u prethodnih sedam dana dva puta leteo za Niš. LY-NVM je 11. i 14. maja obavljao letove W64194 i W64193 iz i do grada Memingen u Nemačkoj.

Poslednji let svake večeri za ovaj avion je ka Sofiji (SOF) dok je prvi dnevni polazak takođe iz bugarske prestonice. Sudeći prema podacima FlightRadar24, čini se da je litvanski avion privremeno baziran upravo u Sofiji.

LY-NVM je 13 godina star Airbus A320. Ova letelica je svoju karijeru započela upravo u Wizz Airu kada joj je kao nova isporučena 2011. godine. Avion je povučen iz flote mađarske avio-kompanije 2021. godine, a ACMI prevozniku Avion Express se pridružuje u avgustu 2023. godine, pokazuju podaci Planespotters.

(Aero.rs)

Video: Trade Air nabavio novi Airbus A320

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>