• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Doživite prolećni šmek Italije na Sava Promenadi

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Preukusna hrana, kvalitetno vino, najbolja kafa, dolce vita kao filozofija življenja… Nije potrebno objašnjavati zašto je Italija mnogima omiljena destinacija i večita inspiracija

  • 0
Beograd na vodi Foto: Promo/ Stella Production

Ipak, dobro je što ne moramo uvek ići do "čizme" da bismo osetili prepoznatljivu atmosferu kolevke hedonizma. Ako ste se zaželeli autentične pice, paste, đelata, italijanske mode i kulture, dovoljno je spustiti se do Save.

STANOVANJE NA KORAK DO GALERIJE, U LUKSUZNOJ PEŠAČKOJ ZONI. REGISTRUJTE SE

Najpoznatiji britanski kuvar Džejmi Oliver, inače veliki ljubitelj i promoter italijanske kuhinje, izabrao je najlepše šetalište u Beogradu za adresu svog prvog restorana u Srbiji. Jamie’s Italian je tokom cele godine savršeno mesto za gurmansku turu po Apeninima, a za potpuniji doživljaj, ovog proleća su Dani Italije sjajna prilika da se doživi jedinstveni duh ove zemlje. Od 16. do 26. maja, Galerija, najveći šoping centar u regionu, domaćin je manifestacije tokom koje ćete moći da uživate u najboljem što Italija ima da ponudi.

Dodir Džejmijeve magije

Kult porodičnog okupljanja za stolom i želja da se bude dobar domaćin podjednako su svojstveni i Srbima i Italijanima. Deo te topline i gostoljubivosti oseća se i u restoranu Džejmija Olivera, gde njihove "none" svakog dana prave svežu domaću testeninu.

Jamie's Italian Foto: Promo/ Petar Mitrović

Jamie’s Italian je savršeno mesto za sve gurmane koji žele da uživaju u italijanskoj kuhinji sa modernim zaokretom. Autentični italijanski sastojci se ovde kombinuju s lokalnim proizvodima i s dodirom Džejmijeve magije pretvaraju u uzbudljiva jela.

AL FRESCO ŽIVOT NA PROSTRANIM TERASAMA, SA RASKOŠNIM UNUTRAŠNJIM DVORIŠTEM. SAZNAJTE VIŠE

Otvorite apetit svežim lepinjicama sa parmezanom, belim lukom i ruzmarinom ili Džejmijevim lazanja kuglicama, a onda izaberite nešto iz bogatog menija za primo i secondo piato: sicilijanske ligvine s gamborima, rižoto s tartufima, kremastu karbonaru, baziliko burger, piletinu milaneze…. Svaki naredni zalogaj šalje nepca na autentičnu gastro turu po Italiji.

Ci prendiamo un caffè?

Gastro tura mnogima omiljene kuhinje na svetu se tu ne završava. Prelep pogled na Kulu Beograd, najvišu zgradu u Srbiji i regionu, i savršenstvo italijanske gastronomije sinonim su za restoran Kaldi u kojem pravo zadovoljstvo pružaju najkvalitetniji sastojci iz te zemlje.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Stella Production

Pored hrane, ne smemo zaboraviti da je jednaki deo kulture Italijana i kafa, koja je još od 16. veka neizostavan deo svakodnevnih aktivnosti. Na italijansku frazu "Ci prendiamo un caffè?" iliti "Hoćemo li na kafu?", nepogrešiv odgovor nalazi se i na obali Save. U Coffeedream-u, mestu susreta svih generacija, na stolu će vas sačekati najpoznatiji italijanski napici – espreso i kapućino - uz savršen miris najfinije mlevene kafe.

Decanter Foto: Promo/ Ana Nikolić

Za one kojima je potrebno opuštanje u ambijentu koji je spoj topline i sofisticiranosti, Decanter je pravo mesto koje će vas ukusom najboljeg vina odvesti u predele Toskane u čijim se vinogradima proizvodi.

Buongiorno samo vrhunskoj pasti

Testenina je u Italiji sastavni deo gotovo svakog obroka, a Dani Italije u Galeriji su prilika da se po povoljnim cenama probaju različiti specijaliteti uz popust od 20 do 30 odsto. U restoranu Cotto gledajte kako se direktno pred vama pravi pasta u džinovskom koturu parmezana. Italijanski meni u Primaveri donosi na sto pravi mali "praznik u Rimu": fettuccine alfredo sa kremom od belih tartufa, proseko i kremasti dezert millefoglie sa jagodama.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Stella Production

Čuvena pikantna pasta sa slaninom i suvom ljutom papričicom tagliatelle all’Amatriciana potiče iz grada Amatriče, koji je posebno poznat po specijalnom sosu za testeninu. U Galeriji je probajte u autentičnom ambijentu Ristorante Italiano Da Pippo, a za nezaboravno fine dining iskustvo predlažemo baštu restorana Momi Crazy Fish s najlepšim pogledom na reku i deo njihove bogate ponude po promotivnim cenama: riblji file sa tapenadom od maslina, rižoto sa gamborima ili fenomenalnu saltimboku.

Italijani bi rekli da je pravi majstor u kuhinji onaj ko je ovladao umetnošću snalaženja da od relativno jednostavnih sastojaka vrhunskog kvaliteta proizvede gastronomsko remek-delo za sva čula. U restoranu Giulia kažu da baš to važi za njihovu pastu pomodoro con stracciatella e pesto. Poslovica kaže: "Život je prekratak da biste jeli lošu pastu". Zato birajte one najbolje, a da dodatno zasladite sladak život probajte panakotu, tiramisu i đelato. U Crnoj Ovci imaju u ponudi specijalne ukuse za Dane Italije, dok Kroogle sprema slatke kolutiće u bojama italijanske zastave.

Filmovi inspirisani Italijom

Sava Promenada sa prelepim pogledom na reku savršena je lokacija za manifestaciju koja će vas atmosferom prebaciti pravo u srce Italije. Pored gastronomske ponude, Dani Italije će uvesti posetioce u svet italijanske kulture, umetnosti i, naravno, mode. U umetničkoj galeriji ŠTAB održava se izložba na temu italijanske kulture, dok će najmoderniji Cineplexx bioskop u zemlji prikazivati filmove inspirisane Italijom.

Italijanska magija u domu

Ukoliko nakon upijanja svih tih sadržaja, uživanja u jelu i piću, ne želite da se odvojite od italijanske atmosfere, možete je povesti u svoj dom. Salon Eurodom je mesto u kom se odvija magično iskustvo kupovine kojom svoj enterijer možete upotpuniti italijanskim dizajnom. Da bi svaka prostorija bila savršeno osvetljena, najnovije tehnološke inovacije na tržištu rasvete čekaju vas u prodavnici Artemide, koja je od svog osnivanja šezdesetih godina u Italiji svetski lider u toj oblasti.

NOVA ZGRADA – BW DOLCE – ZA VAŠ SLADAK ŽIVOT. REGISTRUJTE SE

Neko je lepo rekao: "Kada ustanem, kažem samo jutro, jer da je dobro, bili bismo u Italiji". Ali evo prilike da bar nekoliko dana živite sladak život tako što ćete bez pakovanja kofera skoknuti do "čizme" i uživati u čarima zemlje ljubavi, mode, umetnosti i vrhunske hrane.

Italija vas čeka otvorenih ruku na Sava Promenadi! Vidimo se!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>